Unga Ledare på 43:an

Publicerad Av den 22 Jul 2010 I Genomförda workshops

– Men vad heter projektet?

– Det har typ inget namn, 43:an kanske?

På Distansgatan 43 bredvid basketplanen på Hässleholmen sitter ett gäng ungar och spelar kort. På den lilla gräsplätten går ungdomsledaren Abraham omkring och snurrar en diablo. Jag tror att jag vågar kalla det för aktivitetshus. Här kan barnen komma och låna leksaker, bollar och spel. Ansvariga för dagverksamheten är Unga Ledare, några killar kring 20-25 år som själva bor på Hässleholmen .

När jag dyker upp är fyra av ledarna där och vi snackar om saker som jag brukar prata om på mina workshops. Har ni läst den här bloggen förr känner ni till skrivandet, övningar i att göra fel och i att våga snacka inför folk. Det som skiljer den här workshopen från andra är att fokus ligger på vad de kan berätta för mig.

Vi gör en analog blogg om sommarveckorna på 43:an och pratar en stund om hur man kan tackla problem med stökiga killgrupper.
– Man måste snacka med dem lite på deras sätt. Du kan inte bara ha läst om hur man ska göra i en bok och tro att du kan lösa problemen så.

Stor del av tiden går till att lyssna på deras historier om barnen på Hässleholmen. Det finns material där både till stand up, bloggar och sköna noveller. Hoppas att någon samlar upp berättelserna någon gång.
I höst ska de fortsätta med en ungdomsledarutbildning, jag hoppas att vi ses igen då och jobbar fram berättelser och beskrivningar om deras arbete.

Projektet med Unga ledare verkar riktigt bra tycker jag, men kommunen skulle väl kunna anstränga sig lite och ge stället ett namn att identifiera sig med. Fast det kanske har löst sig nu, 43:an funkar fint va?

    1 kommentar

  1. Matiss!
    Det var en oförglömlig workshop du bjöd på. En sådan där som ger effekt direkt och även i förlängningen. Det potential killarna uppvisade önskar jag innerligt de får chansen uttrycka i deras framtida vardag med start idag. Du öppnade dörren till deras sinne och intellekt med hela din charm och din professionalitet redan vid ditt första besök. Du hade nyckeln till 43:an…som jag kallar deras aktuella arbetsplats och hemvistelse denna sommar 2010. Det föreföll mig nödvändigt och naturligt nämna aktivitetshörnan med dess gatunummer. Förttiitrrieean, smaka på det. Det smakar gott och klingar musikaliskt liksom en annan
    tvåsiffrig svensk folkhemsikon jag minns från min tid på Fjärdingsskolan och Hässleholmen. I mellanstadiet fick vi sjunga en sentimental och medryckande svensktoppslåt om 34:an. Den gamla kåken som skulle rivas…känns den igen? Vem tusan vet vilket öde Distansgatan 43 går till mötes när kommundelsnämnd omvandlas till stadsdelsnämnd med ett eventuellt fjärmande från medborgarna på Hässleholmen. Engagemang skal flyttas från högre ort till gräsrot. Har man nu missat poängen i att döpa projektet till något som får arbetet att hålla ihop så kan man fråga sig hur det övergripande projektet Kedjan kommer avvecklas under sitt sista år. Namnlösa skepp utan kapten tenderar oftast driva mot fallet men jag hoppas nu på att killarna förmår utveckla en strategi för att lyfta sig och sin urbana miljö. Att de finner vägen till gott ledarskap och förmåga till självförverkligande. Att det 43:an symboliskt står för klarar sig mot släggor och slag. Tack till dig Matiss – för att du delar med dig av dig själv genom ditt värdefulla och pedagogiska bidrag. Tillsammans har vi tänt några nya eldsjälar!

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *