Halvlek i höstregn

Publicerad Av den 2 Nov 2012 I Genomförda workshops

Nu i slutet av höstlovet känner jag att jag börjar få koll på terminen som såg så kaotisk ut i slutet av september.

I Landskrona genomförde vi för tredje gången det projekt som numera heter Landskrona Spokenworld. Elever från olika skolor får utforska fenomenen skriftligt och talat språk. Vems är språket? Hur fungerar det? Vilka likheter och olikheter har språk? Vad händer när jag blandar språk? Vad kommunicerar jag då?

Som vanligt ledde veckornas arbete fram till en föreställning på Landskrona Stadsteater. I år var alla elever med från start. Från att en scen var helt tom och det ännu var osäkert vilka som vågade läsa till en full show. Eleverna själva riggade scenen, skötte ljud och ljus, var artister, presenterade och visade dessutom hur en bra publik fungerar.
Texterna var bl.a. fotbollsfunderingar, märkliga fnittertexter på rim, språkexperiment och allvarliga självutlämnande texter som var viktiga att berättas. Tack för att jag fick ta del av det ni gav!

Strax efter Landskrona packade jag om väskorna och for upp till Heby kommun. Där fick eleverna i Heby och Östervåla bygga en text från ett tema. Vi börjar enkelt och lägger en kort grund till en text som vi sedan bråkar med. Efter en timma har alla skrivit en text som de sedan får utforska muntligt. Vad händer om jag läser en glad text argt och tvärt om? Kan jag få mer uppmärksamhet om jag viskar istället för att skrika?
Slutligen försökte några av eleverna att besegra sin rampfeber och scenskräck. Tack alla modiga som vågade upp inför sin årskurs för att bjuda på en text, en improvisation eller bara ett ”HÄJ!”. Tack eleverna i publiken som visade sitt stöd och lyfte stämningen med applåder och Woohoo!:n.  (Ni som var där fattar…)

Nu har jag några planeringsdagar i ett regnigt Borås innan det är dags för nästa äventyr. Den här gången håller jag mig i hemkommunen där jag besöker Sandgärdskolan under tre veckor. Det kommer bli spännande att se vad för slags texter som skrivs till deras årliga Super Slam!

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *