Metaforbrottning

Publicerad Av den 22 Maj 2013 I Nyheter, Ordkanons vänner

Hej! Här kommer ett nytt gästinlägg. Vi rapporterade ju för någon vecka sedan om SM i Poetry Slam där vi bl.a. upptäckte en variant av scenpoesi vi tidigare inte stött på. Jag låter experterna ta över och förklara mer.

En ny konstsport kallad Metaforbrottning sprider sina vingar över Sverige.

Det här året har ett stort projekt dragit igång för att sprida Metaforbrottning i Sverige. Workshopar där du kan Bli Metaforbrottare hålls och i varje stad som workshopturnén kommer till går även en ordentlig Metaforbrottningsshow av stapeln. Kulturföreningen Dunkelbyrån från Malmö etablerar den här omvälvande blandningen av poesi, drama, sport och konst för att sprida ordglädjen till fler.

På en Metaforbrottningsshow (som kallas för Gala) tävlar metaforbrottare om att överträffa varandra i metaforer, till tonerna av improviserad livemusik. Metaforbrottarna är specialtränade ordkonstnärer som svettas i kampen om den bästa metaforen. Metaforbrottare är, precis som de i amerikansk wrestling, färgstarka karaktärer som visar upp normbrytande, satiriska eller existentiella aspekter av att vara människa. Karaktärerna är kanske det som mest skiljer metaforbrottning från andra litteraturevenemang. Galan är en stökig och intensiv scenshow som fokuserar på ordens lyskraft och underhållningsvärde. De rappa duellerna genomförs i olika stilar och grenar som alla finns representerade i Metaforbrottningens 100-sidiga regelbok. En duell avslutas när någon lyckas skapa en metafor som är »oomkullrunkelig«, det vill säga så knivskarp att motduellanten står mållös under tre röda sekunder. Specialutbildade domare poängsätter med X poäng utifrån litterär skicklighet och Y poäng utifrån publikrespons.

Bilden visar en duell mellan brottarna Tobbe från Tärna och Kupolernas Glömda Dans. I mitten står den illvillige demonen Studio Balthasar som är ceremonimästare, Domare Alrik sitter till höger och bedömmer duellen och i bakgrunden spelar Mephistos Morgue på sina instrument.

Under tio år har fenomenet växt fram som en subkulturell rörelse i Malmö, med galor på industritomter, rivningshus och hemmafester. I höstas togs för första gången steget ut i offentligheten och Helveteseldens domän gjorde ett framförande på Moriska Paviljongen i Malmö. Inte kort därefter togs initiativet till att sprida denna maxade konstsport även till andra städer. Med stöd från Allmänna Arvsfonden blev etableringsprojektet verklighet och Metaforbrottning kommer nu bli en nationell konstform med hundratals intresserade personer i sitt nätverk.
Metaforbrottning drar explosionsartat igång i år och inom tio år kommer vi ha fler träffar än hip-hop battles på YouTube och vara en självklar del av Sveriges kulturliv. Metaforbrottning kommer genomföras på många olika språk och desutom i många olika länder. Var med och vattna trädet när det börjar växa, innan vi vet ordet av har det grenat ut över hela världen.

Kunniga tränare kommer till Göteborg, Stockholm, Uppsala, Norrköping, Jönköping, Örebro och Umeå för att på en unik workshophelg, för 10 deltagare, träna upp metaforbrottare i varje stad. I Malmö har workshopen redan varit och gett oss värdefulla erfarenheter för framtiden. Workshophelgen handlar mycket om skrivande enligt metaforbrottningens unika format, och scenframförande med en tillspetsad metaforbrottarkaraktär. Varje workshop innehåller en stor show där de nyutbildade brottarna uppträder tillsammans med proffs.
Dessa workshops kommer vara startskottet för Metaforbrottning i varje stad och förhoppningen är att Metaforbrottning fortsätter att växa genom samarbete mellan städernas nya scener och de redan existerande scenerna.

Workshoparna är öppna för alla och först till kvarn gäller. På metaforbrottning.se går det att hitta information om både workshops, anmälan, galor och konceptet i sig. För att informationen om dessa unika workshops ska nå ut till alla intresserade uppmanar vi er alla att vara våra headhunters! Känner du till någon som brinner för scenkonst? Någon som älskar att skriva? Någon som gärna står på scen? Eller bara någon som alltid vill hoppa på nya idéer och koncept? Säg till dem och låt dem komma och testa lyckan som metaforbrottare!

/Henrietta och Amanda, projektledare
metaforbrottning.se

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *