SM i Poetry Slam 2013

Publicerad Av den 14 Maj 2013 I poetry slam

Lag Göteborg tog hem segern! Foto: Sanna Hedlund

Det går inte att tävla i poesi, därför gör vi det! Bob Holman sa något i den stilen någon gång och efter det så har det varit ledord för Poetry Slam. Poetry Slam är en scentävling i poesi och spokenword. Varje år arrangeras Svenska Mästerskapen i Poetry Slam under Kristi Himmelfärdshelgen. Du som är insatt vet redan allt det här.

På matiss-silins.se har jag redan skrivit en personlig reflektion, här tänkte jag vara lite mer formell, men bara lite. Här tar jag upp det som skall tas upp. Som att vinnande lag var Göteborg och där deltog även den induviduella vinnaren Nino Mick (med guldkänga i famnen). Nino som är ny i SM-sammanhang tog verkligen hela arrangemanget med storm. Välskrivna, angelägna, seriösa dikter framförda med knivskarp precision ledde poeten hela vägen upp till förstaplatsen.

I år var det gott om sidogrenar och lekfullheten var verkligen på topp på scenen. Jag får nog säga att även kvalitén på sidogrenarna var högre i år, eller så var jag mindre skeptisk än föregående år. Tidigare har jag känt en trötthet komma över mig när sidogrenarna varit i ropet, i år kändes det som ett uppfriskande inslag. Vinnarna var: Speed Slam: Maja Lindborg (en mycket häftig poet som är helt ny för mig). Improesi: Vidar Berg (jag måste säga att Vidars insats i grundomgången var riktigt bra, problemlösning när det är som snyggast). Schlager Schlam: Dennis Renfors (personligen blir jag helt glad i själen vad Dennis än hittar på, han är en mästare på att skapa en akut känsla av vafan-hände-nudå!?).

Årets arrangemang kändes proffsigt, det matchade de senaste årens höga klass med goda förberedelser, bra marknadsföring och bra publikantal. Med detta sagt får jag ju erkänna ett visst JÄV då två av huvudarrangörerna är etablerade ordkanoner. Så jag låter dem ge sina kommentarer om helgens kreativa explosion även känd som SM i Poetry Slam.

Lovisa Malmgren Appelkvist
Framförallt är jag som arrangör glad över att få ha tagit del av så mycket bra poesi, och sett så många nya förmågor ta ordentligt med plats. Det har varit väldigt kul att få arrangera SM och jag ser redan framemot nästa arr. Det är poeterna som gör SM, och de var strålande.

Nino Mick och Mimi Märak var också två otroligt värdiga finalister, både sett till hur de presterat under kvaldagarna, men också till vilka ämnen de lyfte. Tyvärr kan jag inte uttala mig om lagfinalen, då jag var iväg och jobbade när den pågick, men vad jag förstod på Lina Arvidsson var även den riktigt bra. Det känns helt enkelt väldigt kul! Summa summarum så kan vi nog nu sluta oroa oss för att återväxten på poetry slam ska gå i stå – helt uppenbart är det här landet fyllt av riktigt grymma poeter.

Josef Hoffert
”Ja, vi kan bara ta åt oss äran för själva arret. Kvalitén på läsningarna står poeterna för.” Dessutom är Josef Hoffert är oerhört nöjd och stold över Svenska Mästerskapen i Poetry Slams första transperson som tagit Svenskt Mästarskap, inte bara individuellt utan även i lag.

Med dessa betraktelser hoppas ordkanon på en aktiv gig-sommar för poeterna och en häftig kommande Slamsäsong som kommer att nå sitt klimax under kristi flygare 2014.

F.ö. anser vi att Umeålaget bör ta över världen.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *