Jag och mitt skrivande på charterresa

Publicerad Av den 22 Jul 2013 I språkligt, Texter

Michaela Åberg

Hej.
Jag heter Michaela och jag har hatar att skriva. Det är sant. Just nu gör jag i alla fall det. Jag önskar att jag hade kunnat leverera ett brandtal om min kärlek till språkets alla mekanismer och möjligheter för att uttrycka mig, men just nu är språket inte en levande organism för mig (som ordkanonen Matiss ofta säger på bloggen). Just nu är skrivandet en badrumsmatta. Tung, blöt och luktar lite illa.

Jag har gjort lite allt möjligt med Ordkanon mellan 2011 och 2013. Mest har jag läst spoken word-dikter på diverse tillställningar, men jag har också hållit någon workshop här och där. Jag har under samma tid pluggat. Jag har också varit ideellt engagerad och skrivit allt från möteshandlingar till blogginlägg. Samtidigt som det har varit skitkul att skriva så mycket, så har det också tagit död på min relation till skrivandet. Och precis som vilken relation som helst behöver skrivandet lite lek för att man inte ska tröttna. Jag tror att jag och mitt skrivande måste hitta tillbaka till dejtingstadiet igen. Åka rullskridskor, dricka öl och kasta glitter. Vi skulle behöva åka på charterresa.

Därför ska jag ge er ett sätt att hitta tillbaka lite. Det kanske inte funkar för dig eftersom alla funkar olika, men det här är mina bästa restips:

1. Bildgoogla något. Typ sockervadd, mord eller sälungar. Och sedan flödesskriver du om bilderna du ser framför dig, skriver och skriver och skriver. Det du skriver får bli hur dåligt som helst, du får inte titta på det eller redigera det. Poängen är att du fortsätter skriva utan att släppa pennan.

2. Läs upp saker du skrivit högt för dig själv, men testa att göra det på något nytt sätt. Skrik det så högt du kan, läs det på östgötska, vad som helst för att du ska kunna se på orden på ett nytt sätt.

3. Leta upp den bästa texten du någonsin skrivit och skriv citat från den runtom i din lägenhet. Rama in dem, sätt upp dem på kylskåpet, hylla dig själv tills du skäms.

4. Hitta någon att skriva med. Skriv på tid, fortsätt på varandras berättelser, skriv om olika scenarion, beskriv hur ni hade varit som djur, skriv hyllningsdikter till varandras tår. Lek, lek, lek och ge varandra ingen som helst kritik. I alla fall inte just nu.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *