Ordkanon på Bokmässan

Publicerad Av den 28 Sep 2013 I Övrigt

Jag smyger upp och bloggar medan golvet i min etta fylls av sovande hitresta bokmässebesökare. Man blir trött av att vara på bokmässan. Det är som att tiden står stilla där inne. Man glömmer bort att äta annat än mässgodis och salta pinnar, dricker bara kaffe och vin, och sen går man ut och det har helt plötsligt börjat mörkna.

Men det är också väldigt roligt, ibland intressant och stundtals till och med inspirerande. Berättarföreningen Tellus monter (C03:22, sväng förbi om du ska på mässan i helgen!) är ett sånt ställe. Montern är fylld med stolta kids (och deras lika stolta föräldrar) som precis har gett ut sin första bok genom Tellus projekt Ung berättare. Josefine, 11 bast, hade gjort en egenillustrerad diktsamling som lästes upp från monterscenen. Inte illa!

Josefine får sina dikter upplästa i Berättarföreningen Tellus monter

 

En annan, inte så inspirerande, grej på bokmässan var ett föredrag av Björn Ranelid i Linnéuniversitetets monter. Ranelid inledde med att leverera allsköns ranelidska meningar om bokstäver som är som lamm och annat härligt, men sen började han att prata om språkanvändandet och irritationen bara växte. Ranelid menade att det är alla föräldrars och skolors ansvar att pränta in korrekt grammatik och välvårdat språk i ungarna med modersmjölken, och levererade sköna citat som ”du kommer aldrig höra mig säga ba, va, öh” och ”säger nån mer än tre typ i en mening svarar jag inte”. Vad härligt att du står över mig, Ranelid. Själv håller jag mig på en lite mer öppen nivå, och tänker att det är upp till var och en att kommunicera på det sättet de själva känner sig mest bekväma med.

När jag ändå är inne på gnällande: Bokmässan, skaffa ordentligt wifi! Det är omöjligt att twittra när alla nät är överbelastade och jag måste försöka ta mig fram till era trånga små hotspots. Och alla vet att twittrande är det viktigaste på mässan (typ).

Bortsett från dessa små fadäser var dock mässfredagen fantastisk. Det hela avslutades med poetry slam hos Studieförbundet Vuxenskolan med Nino Mick, Johan F Källman och Ylva Vikström, där Nino sopade banan med övriga. Det är kanske inte så konstigt, hen är ju ändå svensk mästare i poetry slam. Bra var det iallafall.

Poetry Slam hos Vuxenskolan, foto: Oskar Hanska

 

Nästan bäst på slammet var Joel Landbergs mellansnack om fulnos, detta fantastiska ord som är motsatsen till sötnos. Enligt Joel skulle ordet finnas med i SAOL och med fördel användas om barn. Jag kollade naturligtvis upp detta när jag kom hem. I min SAOL från 2006 gapar ett stort tomt hål mellan fulna och fulsnygg. Besvikelsen var stor.

Med det sagt drar jag ut på landet. Det finns en gräns på hur mycket mässa man pallar. Men har ni inte varit där än, gå dit! Två dagar kvar! Woop woop.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *