Ikväll smäller det!

Publicerad Av den 3 Okt 2013 I Övrigt

Ikväll klockan 19.00 drar Ordsprak igång med ett slam. Vi peppar vidare med att ställa lite frågor till Ordkanons egna Lovisa Appelkvist.

Egentligen behöver du ju ingen närmre presentation för Ordkanon.se men om du ändå skulle inleda med en presentation, hur skulle den se ut?

Lovisa Appelkvist

Om jag hade skrivit en ny presentation om mig själv, så hade jag nog skrivit något snitsigt. Jag hade fyllt upp den med småroliga formuleringar som ändå hade tyngd och allvar i botten, och jag hade säkert smäckat in en och annan ordvits. Jag är ju Boråsare från början. Helst vill man ju ha en presentation som kastar sig likt vildsint konfetti över läsaren, för att fastna i dess hår och ögonfransar. En presentation som inte ger med sig, utan sätter sig och riktigt bara gosar in sig i läsarens undermedvetna. Kanske hade jag valt att riktigt hårt driva på om mitt tekniska kunnande, att jag är interaktionsdesigner och tycker att multiberättande är det mest spännande som hänt oss sedan tryckpressen. Eller så hade jag lagt tyngden på att jag tävlat i Poetry Slam i över 10 år, och hållt i workshops nästan lika länge. Jag kanske hade valt att skryta om mina två SM-guld för Lag Malmö, eller så hade jag berättat spännande saker om hur jag tänker kring pedagogik.
Svårt att veta!

Ordsprak 2013! Hur känns det att vara på en av Sveriges största evenemang för talad poesi?
Jag är jättepeppad! Min pepp är faktiskt i det närmsta gränslös, över att få åka dit. Både som poet, men också för att jag själv arrangerar läsningar, och det är kul att se hur andra jobbar.

Jag är hutlöst nervös dock, för Sage Francis ska ju uppträda, och han är en av mina stora idoler inom spoken word. Jag kommer va alldeles till mig. Jag ska dessutom läsa på engelska, och det gör det ju ännu mer nervöst.

Så sammanfattningsvis: Jag är nervös så jag inte vet vad en synonym är längre, och pepp så jag skuttar där jag sitter. Det ska verkligen bli jättekul att få vara med. På något sätt är ju inbjudan dit ett slags bevis på att det jag gör och har gjort faktiskt varit på riktigt, och att min prestation på scen faktiskt räknas. Även när man hållit på så länge som jag har, så behöver man få bekräftelse utifrån omvärlden på att det man valt att syssla med är rätt.

Vilken är den bästa text du skrivit?
Det här är ju den svåraste frågan. Det är ju lätt att säga att den senaste texten är den bästa. Jag är helt klart med stolt över min roman som är inne och slaktas på förlagen just nu, för att det var en text som krävde väldigt mycket kunnande för att skrivas. Sen skriver jag ju på både engelska och svenska och helt olika texter på de olika språken.

Jag säger nog istället att de bästa texterna är de som andra har känt sig träffade av. När jag läste senast, som förpoet på derbyt kvällen då Shane Koyczan uppträdde i Malmö, så var det ett par som kom fram och sa att de blivit väldigt rörda, och till och med gråtit en skvätt. Det var stort, väldigt stort. Det är ju dit man vill, till den del av poesin som träffar som en knytnäve i solar plexus. (Det där kan vara ett citat av Matiss, för övrigt.)

Vad har du mer på gång än Ordsprak?
Jag håller på att planera för min första utlandsturné, vilket är att jag kommer sticka till Australien och försöka gigga där. Det blir förhoppningsvis jättecoolt! Jag är också i startgroparna med att arrangera ett EM i Poetry Slam i Malmö tillsammans med Josef Hoffert, samt försöker ordna lite grymma tävlingar till våren kring öppenhet. Sen är det ju så klart romanen och diktsamlingen, som båda ligger hos förlag och hoppas på att komma ut som färdiga böcker, men det återstår att se!

Missa inte Lovisa på lördag! Och läs mer om Lovisas nervositet och hyllande av Sage på hennes sida. Inspireras, peppas och ta dig till Uppsala snarast!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Intervju med mig på Ordkanon.se | Lovisa Appelkvist - [...] inte att hoppa över till Ordkanon och läsa intervju med mig om lördagen och lite annat [...]

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *