Ordspraks sista kväll

Publicerad Av den 5 Okt 2013 I Övrigt

Nino Mick

Inget varar för evigt och även det underbara tar slut. Ikväll blir det grand finale på Ordsprak med bland andra Nino Mick. Nino Mick är estradpoet och regerande svensk mästare i Poetry Slam. Hen är också serietecknare och politisk aktivist. Ordkanon har kollat vad som är på gång.

Gig ikväll! Hur känns det? Är du nervös? Taggad?
Just nu rätt chill, framför allt glad över hela fenomenet Ordsprak! Så lyxigt att få ta del av så mycket bra poesi på så kort tid. Framåt kvällen kommer jag vara både nervös och taggad.

Du är ju regerande svensk mästare i Poetry Slam. Fett! Är du ännu vassare nu än när du vann?
Yay, visst är det fett! Jag tror vinsten bidragit till att jag tagit skapandet på allvar lite mer, och (hej då, blygsamheten) det om något har gjort mig vassare. Jag är produktiv utan att tappa skärpa, jag kan skriva utifrån premisser jag inte själv bestämmer över och leverera snabbt utifrån dem. (Oj, det var som att det här började låta som ett personligt brev…)

Med det sagt: Jag började skriva scenpoesi för åtta månader sedan. Jag är rena barnet, eller snarare i fosterstadiet. Ser fram emot att kunna säga ”nu har jag gjort det här i ett år”. För att inte tala om fem år! Och jag ser fram emot att se hur jag skriver då.

Förutom estradpoesin gör du ju en mängd andra grymma grejer. Kan du inte berätta lite om det?
Åh, gärna! Jag pluggar ju på Serieskolan i Malmö, där jag teamar upp mig med andra grymma berättare och tecknare och under året kommer vi förhoppningsvis göra peppig, politisk, feministisk, gränsöverskrivande seriekonst tillsammans. Om en vill lägga vantarna på något som vi hunnit göra första månaden bör en hugga tag i mig ikväll och säga ”hej, jag hörde att du hade fantastiska serietidningar med dig!”.

Annars försöker jag hinna med att vara aktivist (även på andra sätt än genom konst). Om ett år är det val. Kampanjen Asylrätt 2014 pågår för fullt och om en vill engagera sig kan en till exempel kontakta Nätverket Ingen Människa Är Illegal, som finns i flera städer i landet. De gör så oerhört mycket bra saker i Göteborg. Gå på Café Illegal, vettja! I Skåne där jag bor nu finns Asylgruppen. Jag kan inte nog understryka hur viktiga de här aktivisterna är och hur mycket gott de gör. I en tid som vi kommer se tillbaka på och tänka ”hur fan kunde det hända? Hur kunde vårt samhälle se sig självt som generöst och samtidigt orsaka så mycket lidande?” så är det här en av få grupper som inte samtidigt kommer tänka ”varför agerade jag inte?”.

Mer aktivism blir det om en håller lite koll på Ligga med P3 den kommande veckan. Dessutom håller jag på att slipa på ett koncept med att förklara heteronormen och dess konsekvenser genom en längre Spoken word-akt. Oj, där gick jag visst från aktivism tillbaka till poesi. Men det har ju aldrig varit särskilt lätt att separera dem.

 
Håll koll på allt Nino Mick gör i framtiden alltså, och håll koll ikväll! Och njut av att befinna er på Ordsprak.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *