Spokenword i huvudstaden

Publicerad Av den 15 Okt 2013 I Övrigt

Henrik Conradi

Det händer mycket inom poetry slam och spokenword runt om i Sverige. Ordkanon har kollat med Henrik Conradi vad som pågår i huvudstaden.

Henrik är en mångsysslande kulturarbetare som skrivit poesi sedan de tidiga tonåren och initiativtagare bakom Stockholm Poetry. Stockholm Poetry är ett initiativ för att försöka ena och bredda Stockholms scenpoesi och att skapa en återkommande plats för poesin i Stockholm.

Henrik berättar om vad som händer:

Just nu har vi på Stockholm Poetry 4 scener igång:
1:a tisdagen varje månad har vi Stockholm Poetry Playground, en kväll i inspirationens tecken vars röda tråd är att publiken driver kvällen framåt med det de inspireras av för stunden. Vi kommer försöka få inslag av de delar av poesin som inte kommer fram så ofta, kortdikter, aforismer, improvesi, teampieces m.m.
2:a tisdagen i månaden är det Stockholm Poetry Slam, ett klassiskt poetryslam där vi silar fram ett lag som skall skickas till SM i poetryslam som går av stapeln i Umeå i vår.
3:e tisdagen i månaden är det Open Mic, en väsentlig del av scenpoesin. En plats för de som inte vill tävla med sina dikter men ändå dela med sig av dem. En plats för de som vill prova på. En plats att utvecklas och att testa nya verk på.
4:e tisdagen i månaden har vi ett nytt tävlingsformat: Stockholm Poetry Duels. En lättsammare tävlingsform i duellformat. 2 poeter läser åt gången publiken avgör vem som förtjänat en öl. snabbt och roligt för alla.

De gånger det finns 5 tisdagar kommer det dyka upp olika gästspel den sista tisdagen.
Sen finns det andra scener igång t.ex. Spoken word Stockholm som kör varannan måndag. Huddinge poetryslam som tyvärr har hamnat på samma tid som oss. Dramaten har snart en ny upplaga av sin spoken word scen.

Kort sagt, Stockholms poesiscen är högst levande.

Det började under sommaren för att fylla ut ett hål där inga poesiscener, mig vetligen, existerade. Så i samarbete med Snaps i Stockholm drog vi igång Cash is King som ett lättsamt tävlingsalternativ. Sedan jag kom in i estradpoesisfären har jag känt att den bestått av små öar utan bredare kontakt och samarbete scenerna imellan och att de olika öarna haft sina strikta regler och inriktningar. Samtidigt har en grundpelare för mig i mitt skrivande alltid varit att poesin kommer just ur utbyte och att det inte finns någon tydlig uppdelning. Därför ser Stockholm Poetry ut som det gör idag.

Vi är förnärvarande 6 personer som hjälps åt att driva de 4 scenerna som går om varannat. Vår tanke är att sikta långsiktigt för att se till att det finns en återkommande scen för oss poesi-nördar och en plats för människor att upptäcka den häftiga värld som poesin kan vara. Och att göra detta på ett så öppet och välkomnande sett vi kan.

Mina personliga drömmar ligger mer runt världsfred, men i väntan på det strävar jag efter att göra världen lite bättre varje dag.

 
Så är ni i Stockholm ikväll vet ni vad som gäller. Open Mic står på schemat!

    2 Kommentarer

  1. Hej! Jag har precis fått upp ögonen för estradpoesi och spoken Word och är på jakt efter en workshop/kurs/guru(?!) där jag kan lära mig formen bättre. Har du nåt tips du kan ge mig? /Julia

  2. Hey!
    Kurser etc. beror ju lite på var du bor och befinner dig.

    Jag skulle rekommendera att gå på och ställa upp i så många Poetry Slam som du kan. Tävlingsformen är en bra skola och du träffar folk som du kan diskutera skrivande och gigande med. Just i höst så är ju två storheter i Sverige och uppträder. Se om du kan finna ett lämpligt ställe att se Andrea Gibson på nästa vecka och Buddy Wakefield i början av november. Googla deras namn för mer exakta datum och platser. Kolla, lyssna, skriv och tävla. Det är det bästa tipset jag kan ge dig, ibland dyker det också upp tillfällen med workshops då estradpoeter uppträder, gå på dem.
    /matiss

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *