Workshop i Västerås – Så blev det

Publicerad Av den 4 Nov 2013 I Övrigt

Oskar, Henry och vår kreativa framtid.

Det är höstlov för ungdomarna i Västerås och Ordkanon står för workshops i skrivande och framförande. Det är jag och Kung Henry (Henry Bowers) som åker upp, två dagar står på schemat.

Första dagen turas vi om att leda fyra grymma ungdomar i skrivandets alla ädla konster. Våra olika ingångar till skrivandet skapar variation. Henry är mer teknisk, pratar om och leder övningar i rim, homonymer och andra verktyg för att kunna skapa ordlekar. Jag fokuserar på enkla sätt att komma igång med själva skrivandet, att jobba utifrån en scen, associationer eller delar av redan existerande texter. Det går svinbra, till och med när vi testar lite uppläsning, vilket ofta kan vara den svåra biten när ungdomar som inte känner varandra möts.

På kvällen träffar vi Fredrik Engström, mer känd som rapparen Osten Af Mozzarella. Han leder en hiphop-workshop med ett gäng ungdomar under veckan och vill gärna att de ska få träffa oss och ställa frågor. Det är en trevlig middag på indisk restaurang och några av dem funderar på att dyka upp för vår andra workshop-dag ute i Råby.

Dag två inleds med en radiointervju för P4 Västmanland. Vi pratar Spoken Word och workshops i allmänhet, hur vi scenpoeter rockar skiten ur stela poesiläsningar i synnerhet.

Lyssna på intervjun här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5691436

Som en effekt av middagen lockar workshopen fler deltagare än första dagen och vi delar upp ungdomarna i två grupper. Övningarna går vidare och vi fokuserar lite mer på själva framförandet av text.

Återigen slår ungdomarna oss med häpnad. Det finns så många berättelser och grundläggande talang att berätta dem som sällan får upplevas såhär. Spoken Word som kommunikationsverktyg känns (ännu en gång) mer relevant än någonsin och vi lämnar Västerås med helt nya, uppiggande, synsätt på sakernas tillstånd.

/Oskar Hanska

 

    1 kommentar

  1. Och vi på biblioteket (som också var med på ett hörn) var också väldigt nöjda! Tack för ett fint samarbete!

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *