Annelie Salminen: Om att giga på Ordival

Publicerad Av den 2 Dec 2013 I Övrigt

Annelie Salminen är poet, skrivarpedagog, kulturklurare och ungdomscoach från Västerås. Att ringa in hennes engagemang och sätta etikett på det är svårt, det spretar en del och hennes CV som tog fart runt 2002 är långt. Men det finns ändå en tydlig helhet, när de små detaljerna pusslats ihop. Det handlar om att se, både text, världen och människan. I helgen gigade hon på Ordival, en litteraturfestival i Dalarna, och vi har snackat lite med henne om hur det var och vad hon gör annars.

Annelie Salminen på Ordival. Foto: Yllka Sheqiri

Du gigade på Ordival förrgår. Hur gick det?
Det gick bra! Wasabryggeriet är en fantastisk lokal med en intim och naken känsla. Publiken var fin och läsningen gick väldigt bra. Det var länge sen jag stod själv med mina egna texter och en mikrofon på en scen så det gav verkligen inspiration och gav mig ett lyft. Nu vill jag bara göra mer, igen!

Ordival är ju Dalarnas enda litteraturfestival, och blandar olika grenar av litteraturen. Hur tror du att det påverkar publiken och de som uppträder?
Det kändes som en väldigt bra blandning, vilket jag sedan fick bekräftat både från några i publiken och flera av de andra författarna och föreläsarna som jag pratade med efteråt. Tyvärr hade jag inte möjlighet att lyssna på så mycket i sin helhet då jag hade min fyraåring med mig, men de glimtar jag snodde åt mig gav mig mycket. Det var också en skön blandning mellan rena uppläsningar, diskussioner, inspelad radioteater, livemusik och föreläsningar med power point-presentationer. Jag tror att publiken blir påverkad på ett positivt sätt genom att det är bra att ha variation i lyssnandet, vilket ger en bättre koncentration. Temat binder ihop det hela. Det märks såklart när man står på scenen att publiken orkar lyssna intensivt.

Förutom att giga gör du en hel mängd andra grejer. Vill du berätta lite om det?
Ja, jag brukar kalla mig kulturklurare, vilket beskriver väldigt bra hur jag har det! Just den här hösten har jag mycket skrivprojekt i olika skolor, alltifrån mellanstadieklasser upp till folkhögskola och studiecirklar. Varje år har jag en veckas sommarkurs på Åsa folkhögskola, där vuxna samlas för ”nybörjarskrivande”. Den lilla veckan har öppnat upp massor för mina deltagare, och flera har debuterat. Det är så häftigt!

Jag har även uppdrag som spökskrivare med en författare i Falun som faktiskt var med i helgen på Ordival som besökare. Vi två skriver en bok tillsammans då hen har en förvärvad hjärnskada som påverkar syn och motorik och behöver mig som skrivmaskin. Jag lyssnar och skriver ner. Det är fantastiskt lärorikt för min egen skrivprocess att gå in i någon annans röst helt och fullt.

Med visartisten Tina Wilhelmsson jobbar jag i vinter fram en ny föreställning som heter Ställ dig i kön, där vi utmanar normer och befriar oss ifrån dem.

Och ja! Min bok Pappa håller på att flytta utomlands i ett hemligt och väldigt nytt projekt. Oerhört spännande.

I övrigt är jag dessutom anställd hos RFSU Västerås och jobbar som projektledare och utbildare inom sexualundervisning och driver ett projekt som heter Transammans, för transpersoner och närstående i Västerås med omnejd.

Tja, jag gör det som känns viktigt och som passar in i mitt liv på olika plan. Mest tror jag att jag försöker få till beröring och möten, hur de vägarna går är ganska olika.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *