Sandgärdskolans Slam Rebel

Publicerad Av den 9 Dec 2013 I Övrigt

Ida Olofsson på Sandgärdskolan Rebel Slam

Ida Olofsson på Sandgärdskolan Rebel Slam

För två veckor sedan körde vi Rebel Slam på Sandgärdskolan i Borås. Rebel Slam är ett nytt projekt där eleverna får tolka och skriva om svenska estradpoeters texter.

Till tävlingen gjorde alla elever utom en humoristiska, lekfulla, underfundiga men också seriösa omtolkningar av valda texter. Tredjepristagaren valde istället att strunta i alla regler och köra en helt egenskriven snyggt rimmad olycklig kärleksdikt till en kompis. Det gjorde dock ingenting. Tvärtom uppmuntrades regelbrott – det var ju ett Rebel Slam. Tävlingens andrapristagare gjorde en mycket snygg och aktuell omskrivning av Michaela Åbergs dikt om gitarrkillar.

Vinnare av Sandgärdskolan Rebel Slam var Ida Olofsson, som ställde upp med en tolkning av Amer Sarsours Det här är demokrati. Efter vinsten ringde vi Amer:

Vi tog också ett snack med Ida efter vinsten. Ida valde att arbeta med en text av Amer Sarsour för att hon lyssnar mycket på hiphop-influerad musik. Hon har kollat lite på Amers andra texter och gillar hans attityd och sätt att läsa. Budskapet är lätt att ta till sig, även om man inte vet exakt hur allting är.
– Det känns inte helt främmande för mig. Fast inte jag vet hur det är så lever man sig in i det, då är det enklare att skriva. Man kan få mycket inspiration från honom, fast i egna ord och meningar.

Ida älskar att skriva. Texten fick hon till nästan på första försöket, trots att mycket av Amers grundtext har ändrats. Hon behövde bara ändra en eller två meningar för att få till det på slutet. Att läsa sin text framför årskurs åtta är inte heller något problem om man som Ida har sjungit inför hela skolan tidigare och publiken tyckte hon skötte sig jättebra.
– Det var en liten kick att uppträda, speciellt när alla är så positiva och peppande. Då är det bara roligt. En rolig grej att göra.

Här är Idas version av Det här är demokrati:

Skjut ner idioten, släpa honom som ett jävla djur för att visa upp din
makt.

Det här är dagens samhälle.

Sparka ner kvinnan, rikta din hotfulla blick mot henne, behandla henne
som skit. Hon är van nu och vapnet krävs inte längre.

Det här är dagens samhälle.

Nattens himmel är inte ens vacker längre, inte ens när man blundar. För
ljuden från skotten och hoten hörs ändå. Inget kan stänga ute
verkligheten.

Det här är dagens samhälle.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *