Håll för öronen – Nu kommer kanonerna till SM!

Publicerad Av den 12 Maj 2015 I Övrigt

Oj oj oj vad exalterade vi är! Nu är det dags för årets höjdpunkt, SM i Poetry Slam. I min värld slår det både julafton och sommarlov och den här superlånghelgen sätter alltså igång i morgon. I morgon!

Ok, jag ska lugna mig och komma till saken. Ordkanon är som ni kanske misstänkt vid det här laget ett ganska löst sammansatt nätverk. I perioder är vissa mer aktiva än andra och i perioder nätverkas det knappt alls. Just nu så planeras det fler projekt än vanligt vilket också gör att fler blir inblandade och presenterade på sidan. Anledningen till att jag är extra exalterad inför just årets SM är för att jag får träffa alla fina ordkanoner som annars är ojämnt utspridda över landet. Vi har just uppdaterat vår presentation och vid närmare granskning visar det  sig att hela gardet kommer närvara under helgen. Ni kommer liksom inte undan, vi dyker upp som tävlande, förpoeter, eMCees och jag själv kommer att medverka som coach till ett av de tävlande lagen.

Så egentligen vill vi väl bara säga grattis Stockholm och håll i sotarmössan för nu dyker dessa upp i samlad trupp.

foto Tobias Walka

Matiss Silins
Matiss är Sveriges första spokenwordpedagog och Ordkanons grundare. Som scenpoet och föreläsare har han utmanat, bearbetat och lekt med det talade ordet i 18 år. Han har skrivit krönikor, dikter, manus, bloggar och komihåglappar med illröd text på ilsket gula postitlappar så länge han kan minnas. 1999 deltog han i sitt första Poetry Slam och har sedan dess varit delaktig i scenen som tävlande, arrangör och coach.

Som spokenwordpedagog har han pratat om skrivande och språk i Sveriges Radio P3 (chickitikaowhao), på Bok och Biblioteksmässan, på rektors- & lärarkonferenser, för företagsledare samt för tusentals elever i grund- och gymnasieskolor. Med verktygen skrift-, tal- och kroppspråk visar Matiss Silins hur vi kan gå från skrivkramp och idétorka via ett kreativt kaos till en kontrollerad skapandeprocess. Han är även aktuell med sin föreläsande föreställning #språkbråk som kan ges i olika varianter: Om språk, Om tydlig kommunikation och Om skrivande.

Lovisa Appelkvist
Lovisa har cirka femton år på scen och snart tio år som workshopledare i bagaget, och är expert på storytelling och transmedia, vad vi kallar multiberättande. Hon har tagit fram egna workshops i kreativt skrivande, spoken word och multiberättande för både svensk- och engelskspråkiga lektioner för skolan och har bland annat arbetat med Malmö Stads skapande skola-verksamhet.

Lovisa är flerfaldig svensk lagmästare i Poetry Slam och har uppträtt hela vägen från Sverige till Sydney, och hon har också varit huvudarrangör för de europeiska mästerskapen så väl som de svenska, och arrangerat poesiläsningar sedan 2005. Hon är en uppskattad konferencier och en skicklig föreläsare, anlitad av bland annat Malmö Pride, Dunkelbyrån och Feministisk Festival.

Lovisa arbetar också med spelutveckling som interaktionsdesigner, och är en av de första i Sverige att utforska multiberättande med fokus på textuella medier och litterärt berättande.

Niklas Mesaros
Niklas Mesaros debuterade på scen i Göteborg 2009 och har sedan dess hänfört publik över hela världen med sin poesi. Som dubbel svensk poetry slam-mästare (2010, 2012) har han turnérat runt om USA och Europa och kan ses uppträda på Kungliga Dramaten. Förutom att uppträda med sin poesi föreläser han på skolor om spoken word, samarbetar med WWF, FATTA och kan ses glimta förbi i SVT:s Full Patte.

Niklas är just nu aktuell med Sjöhästar, en egenskriven monolog-föreställning och har även regisserat dokumentärfilmen Här är vi nu, en film spoken word som har premiär under våren 2015. Niklas Mesaros hittar de gemensamma blåmärkena och med en unik scennärvaro skapar han intima rum mellan ord och publik. Hans poesi intresserar sig för de enkla beskrivningarna av stora känslor. Med skratt och gråt släpper han aldrig taget och känslan han lämnar publiken med stannar kvar långt efter att applåderna tystnat.

Vilska Lindgren
Vilska Lindgren är spoken word-artist, dramatiker, stand up komiker, wrestlare och feminist. Hon är övertygad om att hybris är bra för hjärtat och drömmer om att en dag äga en egen teater där det regnar konfetti varje gång hon går igenom en dörr. Hon har studerat två år på skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola och är certifierad workshopledare. Vilska har länge varit aktiv inom poetry slam scenen  som tävlande, arrangör och konferencier.

Utöver poesi skriver hon dramatik och har satt upp pjäser på Östgöta teaterns ung scen öst och teater 3 i Stockholm. Det senaste tiden har hon gjort succé på standupscener runt om i Sverige. Vilskas texter är raka och jordnära, samtidigt som hon inte backar för den råa humorn. En av Vilskas största tillgångar är hennes förmåga att ta in och känna av en grupp, oavsett hur stor eller liten den är. Hon levererar det hon gör med en outsinlig energi och äkta glädje oavsett om det är på en scen eller i ett klassrum.

Foto: Masa BezraNino Mick
Nino Mick är en av Sveriges mest anlitade estradpoeter, allt som oftast på turné genom landet och Norden. Hen gör spoken word-föreställningar i olika konstellationer, senast föreställningen DYSPHORIA om ett gäng transpersoner med en tidsmaskin. Nino har ett innerligt intresse för naturvetenskap, mer specifikt termodynamik, brännmaneter och rymdfart. Poesi finns överallt. Nino är också aktiv i frågor om social rättvisa, speciellt om transpersoners rättigheter och psykiska hälsa, tydligt knutet till synliggörande och makt över den egna berättelsen. 2013 vann Nino svenska mästerskapen i Poetry Slam, både i lag och individuellt. 2014 blev hen semifinalist under världsmästerskapen i Paris.

På Pridefestivaler, högstadieskolor och gymnasium är Nino en uppskattad workshopledare. Tillsammans undersöker vi hur en är en bra publik, vad som skiljer spoken word inför en publik från att hålla föredrag för sin klass i skolan, och gör olika övningar för att hitta berättelser och sätt att berätta.

Oskar HanskaOskar Hanska
Flerfaldig Svensk Mästare i Poetry Slam, Skandinavisk Mästare och Europabäst (4:a!) vid VM-finalen i Paris. Turnéer genom Sverige och återkommande uppträdanden i bl a Tyskland, England, Spanien, Frankrike – samt besök i USA och Sydafrika.

När Oskar står på scen kraschlandar han drabbande poesi med obekväma vinklar i ett svettigt tempo. 2013 kom debutskivan Krokodiltårar där spoken word blandades med musik och i januari 2015 kom uppföljaren OH!MMXIV, med tillhörande videor. Under året turnérar han för fullt med hybridföreställningen GRÄNSLANDET som blandar dans, musik, sång och spoken word – ett projekt beställt av Kultur i Väst där Oskar stått som konstnärlig ledare. Utöver det fortsätter han göra egna poesiuppträdanden, håller workshops i kreativt skrivande och utvecklar digitala spel i prisbelönade studion Hello There i Göteborg.

 

vid närmare granskning så har jag nog satt den tänkbart mest korkade rubriken på ett inlägg om poetry slam

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *