Varför behöver ungdomar lära sig skriva poesi?

Publicerad Av den 26 Okt 2015 I Övrigt

Jag ska förklara, varför vi behövs. Jag ska förklara varför ni behöver oss på era skolor. Poeterna.

Vi föreläser, vi formar attityder och förhoppningsvis förändrar vi också framtiden för någon. Vi visar elever och lärare runtom i Sverige exakt hur kreativt språket kan vara. För det är den farligaste och vackraste evolutionära utvecklingen sen två granit-stenar slogs mot varandra. Med språket stiftar vi lagar, vi godkänner asyl-ansökningar och går på date. Vi väljer ledare, störtar regimer och vi kan tillochmed förlåta varandra. Men tyvärr fokuserar ofta läroplanen mer på grammatik än ordens innebörd.

Niklas MesarosSkolor uppmanar ofta unga att vara kreativa i det mesta, konst, musik, vetenskap och teknologi. Men när det kommer till språket brukar det bli känsligare. Då och då stöter rycker språkpoliserna ut, de som vill värna om det goda språket. De varnar för att det svenska språket urvattnas om det ersätts av för mycket slang och låneord.

Jag håller inte med. Jag säger stjäl så många ord du kan, blanda och skapa nya kombineringsord. Ett lexikon består av ord som staten har godkänt. Men det hindrar oss inte från att skapa egna nya ord. Ett språk är ju trots allt bara en grupp människor som bestämt sig för att försöka förstå varandra.

Så missförstå mig rätt. Vi behöver grammatiken och en stabil grund att stå på. Men grammatik är en bruksanvisning. Grammatiken är språkets trafiklagar, de behövs för att orden ska fungera men förklara inte varför de är meningsfulla. Poesi är en naturlag, den är lika självklar som gravitationen och eleverna behöver lära sig, poesin är ett grundämne. Den ger orden känsla och har en större semantisk betydelse än vi erkänner. Vi, poeterna, behövs på era skolor för att när eleverna lär sig skriva dikter, brev och läsa sin poesi högt för varandra då ser de inte bara sig själva, de ser också varandra.

 

 

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *