Mellanspråk

Publicerad Av den 24 Nov 2015 I skrivande, spokenword, språkligt, Texter

Vilken är den första meningen du skulle lära dig om du kom till ett nytt land?

Ibland jobbar jag extra på ett boende för ensamkommande barn. Barnen pratar främst farsi, dari eller pashto. På dagarna finns det inte så mycket att göra förutom att spela kort och försöka lära sig svenska. Alla barnen vill, utan undantag, brotta ner det svenska språket och förstå det, lära sig kommunicera. Det första de vill förstå är alfabetet. Jag har skrivit ner A-ö så många gånger nu att jag drömmer mardrömmar om stora och små bokstäver. Det andra alla vill lära sig är ”hej hur mår du?” För de har förstått att det är en ingång till ett samtal. De vill även gärna kunna svara ”Jag mår bra.” Därefter tänker de går det ganska bra att improvisera. Bröd blir naan, äpple blir handen formad som ett klot framför munnen och en överdriven rörelse när du tar den första tuggan, att inte hålla med blir ett klickande ljud med tungan, om du frågar om deras bakgrund blir svaret handen mot hjärtat och sedan ett streck under vardera öga, folk blir ”crazy crazy” när de är tokiga och flamsiga och hungry blir frågan ”när är det mat”? Oftast gör språket ingen skillnad, någon tilltalar mig på farsi, jag svarar på svenska, vi förstår inte varandra men vi gestikulerar, smackar med tungan och sen har budskapet kommit fram på en höft.

Ett barn läste en hel muminsaga högt för mig. Barnet förstod inte ett ord, men det var ju så spännande med alla nya boktavskombinationer och meningar.  Vissa ord fastnade, skymning och snusmumriken bland annat. Kanske inte de mest användbara när du lär dig ett nytt språk, men numer är någon som sitter själv och funderar, som inte vill vara med, en snusmumrik.

Detta är språkbråk i sin renaste form. Att i väntan på att ett språk ska landa, bygga ett nytt och alldeles eget språk. Ett mellanspråk. Ett språk gjort av skärningspunkter hos alla människor, ljudeffekter, handrörelser, enstaka ord som fastnar och frågan ”hur mår du?” om och om igen.

12277062_10153356672559200_1470442645_n

I utbyte mot svenska får jag lära mig farsi. Min hemläxa är att förstå vad det står på lappen.

 

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *