Skämmig, lite korkad, överdriven, onödig och inaktuell poesi

Publicerad Av den 17 Nov 2015 I Övrigt

Bara svår poesi i bokform kan vara riktigt säker på att den förtjänar sitt namn. Den kanske inte alltid blir begripen, men den får alltid vara Poesi.

Vad som annars får kallas poesi är föremål för massa kamp. Kan vi tävla i poesi? Poesi på youtube, verkligen? Kan poesi vara aktivism – även om den varken är diskret eller särskilt mångbottnad? Kan poesi vara rasande otålig, vilja angripa och ändra sin omvärld?

Jag har ingen lojalitet med begreppet poesi. Jag vill slita och dra i det, stjäla det, töja och tänja och föra in saker i det. Alla borde göra det. Ju kladdigare och bråkigare desto bättre.

I alla fall i teorin. Så kommer vi, i praktiken, till det här med mina youtube-klipp.

Klippen jag länkar i det här inlägget står jag inte ut med att titta på. Dom känns gamla, skämmiga, lite korkade, överdrivna, onödiga. Vad klippen har gemensamt, förutom att dom får mig att vilja skrika i närmaste kudde, är att jag genom dom kommenterade aktuella händelser, angelägen att göra skillnad.

Vad gör en om psykologer vägrar säga ”hen” och motiverar det med Svenska Akademins ordlista, om programledare inte verkar fatta att ickebinära transpersoner finns, om politiska partier säger sig vara liberala och samtidigt röstar emot hbtq-personers rättigheter? Jag vet inte vad du gör, men jag skriver uppenbarligen poesi och lägger ut den på youtube. Poesi är mitt närmaste verktyg, det som varit tillgängligt för mig. Egentligen rätt genialt. Debattartiklar är krångliga och tråkiga. Rim är kul. Känslor är nödvändiga. Transpersoner är människor, med stämband och ansikten och namn.

Jag skäms absolut för dom där klippen. Om det nu räknas som poesi kan den i alla fall inte sägas vara särskilt bra, tänker jag först. Men, tänker jag sen, ibland kan dikter inte bedömas som självständiga verk. Dom har en publik, en kontext – en effekt. Var tar själva dikten egentligen slut?

Om dikterna känns utdaterade och onödiga vid det här laget så är det just för att dom gjorde nån slags skillnad. Psykologförbundet har nu ett hbtq-råd. Transpersoner har fler röster och mer plats än för två år sen. Media må vara kassa på att berätta ickebinära perspektiv och transperspektiv men vi är själva väldigt kompetenta. Så idag verkar mitt gormande onödigt – jag är ju inte direkt ensam om att lyfta frågorna. Det är så lätt att glömma att jag kände mig mer ensam då. Dikten har till viss del förändrat själva verkligheten den ville protestera mot.

Säg, är inte det en förjävla bra dikt?

Där ligger dom, skämskuddefilmerna, digitala monument över sin tid och sitt lidande. Tack och lov för dom.

Det värsta är inte dom utdaterade dikterna. Det verkligt hemska är dom som kan köras år efter år, fast en djupt begär att dom skulle bli inaktuella.

    1 kommentar

  1. Ditt känslighet och din intellekt ger hopp…Dina skarpa ord är den bästa vapen mot intolerans och fördomar.

    Jag tackar den kraften som gör att vi möts genom den här texten.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *