Josefin Karlsson – svensk mästare i poetry slam!

Publicerad Av den 1 Sep 2016 I poetry slam

Nu när SM-nerverna börjat stilla sig och vi återvänt från Uppsala och Reginateaterns fantastiska arrangemang ska vi bjuda på en intervju med den nya svenaska mästaren i poetry slam. Innan vi gör det vill vi dock flagga för Ordkanons insats och bravader. Vårt nya tillskott Agnes Török knep andraplatsen och följdes av Ordkanons skapare Matiss Silins på tredje plats. Hanna Haag som dykt upp på våra uppdrag under sommaren och som inom kort kommer att presenteras bland ordkanonerna var med och kom lagtvåa med Göteborg. Hurra för oss!

Men nu en exklusiv intervju med årets segrare i poetry slam SM Josefin Karlsson!

Josefin Karlsson

Josefin Karlsson och Mästarskon. Foto: Oskar Hanska

Hej hur är läget?

Är post-SM-förkyld men behandlar förkylningen med överdrivna mängder kurdisk mat hemma hos baba i Alby, så kan verkligen inte klaga. Sen längtar jag väl hem lite till Norrbotten och min pojkvän, men ibland är det ju fint att få längta lite också för att verkligen kunna uppskatta det en har.

Hur länge har du skrivit och uppträtt?

Ett par år. Upptäckte estradpoesi när jag pluggade konst på Öland för typ 2½ år och träffade Yolanda Bohm. Då testade jag skriva lite själv och tyckte att det var roligt. Körde lite öppen scen och tävlade i SM förra året för Umeå och slutade på 9:e plats, mycket på grund av grymma lagkamrater som alla tre kvalade in till finalen och därmed drog upp min ranking.

Innan jag upptäckte spoken word hade jag flera års erfarenhet av att stå på scen och uppträda eller prata inför folk på olika sätt. Jag slutade med tiden att vara nervös, men första gången jag skulle läsa poesi på scen var jag alldeles darrig och skakig och hade typ världens adrenalinpåslag. Att jag blir så nervös tror jag beror på att det är så sjukt personligt och rättframt, speciellt när man tävlar känns det verkligen som att det är ens privata tankar, känslor och upplevelser som poängsätts. Just nervositeten och ärligheten är nog de ingredienser som verkligen fått mig att fastna för det här.

Att skriva har jag också tyckt om långt innan jag upptäckte spokenword. Har högvis med halvfärdiga noveller, påbörjade romaner och deppiga tonårsdikter om hjärtesorg, haha. Men nuförtiden skriver jag mest estradpoesi.

Berätta om din poetry slam-resa

Oj, haha, ska man beskriva den med ett ord så är det kanske ”oplanerad”. I vintras hade jag varken tid eller lust att skriva nåt, så hade tänkt hoppa över kvalen helt och hållet. Sen blev både Norrbottenskvalen och SM uppskjutna och när det var dags hade jag skrivit lite nytt material, så tänkte att jag kör väl. Det gick bra hemma, vann Norrbottensfinalen. Väl på SM var jag mest glad för att få vara där och få ta del av all fantastisk poesi. Låg på typ 17:e plats efter första dagen, men kände mig ändå nöjd med min insats. Dag 2 klättrade jag upp till plats 10 vilket kändes som en superbra placering, och hade varit mer än nöjd med att sluta som 10:a. När jag sen kom med i finalen var jag mest chockad. Tänkte att jag går ut stark på en gång så jag kanske får chans att läsa två dikter i alla fall, och så ser jag bara till att ha roligt och framförallt försöka slappna av så jag kan ta in även de andras dikter (tycker annars att det brukar vara lite svårt när man är nervös). Övade alltså på två dikter, fast hade som tur var med mig en till. Att jag sen vann kändes helt ofattbart, och ska jag vara helt ärlig så vet jag inte riktigt om jag fattat det än.

Hur skulle du beskriva din stil?

Oj, vilken svår fråga. Jag tycker om att få folk att skratta. Drömmen är ju liksom att alla i publiken skrattar så de nästan kissar ner sig, och sen bara levererar man nåt som får skrattet att fastna i halsen. Jag tycker om att blanda humor och allvar och driver gärna med mig själv. Sen försöker jag nog mycket att göra det personliga politiskt; jag gräver gärna i och driver med mitt eget liv och min identitet och försöker samtidigt att lyfta perspektivet till något mer politiskt och allmängiltigt. Eller i alla fall är det väl de berättelserna jag väljer att dela med mig av på scen. Sen skriver jag en massa annat också som kanske mest är till för mig själv.

Rent språkligt imponeras jag sjukt mycket av riktigt skickliga ordkonstnärer, men har märkt att jag själv har gått mot ett allt ”enklare” språk, där jag istället försöker lägga mycket fokus på prosodi. Prosodi i spoken word har jag alltid varit fascinerad och intresserad av, gissningsvis på grund av att jag hållit på en hel del med musik och är ganska musikalisk. Har mina aningar om varför mitt språk verkar bli enklare och enklare, men det blir så långt att gå in på det här och nu. Förkortat och förenklat (och alltså egentligen inte korrekt) kan man väl säga att jag vill att folk ska förstå vad det är jag säger. Eller åtminstone ha så god chans som möjligt.

Varför tror du att jurygrupperna valde dig?

Jag vet faktiskt inte, tycker själv att andra i finalen hade mycket vassare dikter än vad jag hade. Men har fått höra att jag gör mig bra på scen, att jag har en fin närvaro. Har jobbat en del som lärare och lärarvikarie, och där är man ju fetkörd om man inte känner och visar engagemang och närvaro när man ska förmedla något, så kanske är det därifrån jag fått just det. Sen tycker jag att det är så himla roligt också. Speciellt nu när jag liksom redan var nöjd med mitt resultat innan finalen ens hade börjat. Och jag tänker att det lyser igenom. Att jag tycker om att vara där uppe. Och att jag längtar efter gensvar från publiken. Helst ska det ju kännas nästan som om vi har en dialog, även om det främst är jag som pratar.

Jaha, vad händer nu?

Jaa… Till att börja med så skulle jag vilja engagera mig mer bakom poesiscenen; hjälpa till att arra slam och öppna scener, testa MC:a och sådär, framförallt här uppe i norra Sverige. Sen har jag länge tänkt att jag skulle vilja hjälpa fler, och framförallt ungdomar, i Norrbotten och glesbygden/inlandet att upptäcka spoken word. Framtiden får väl utvisa hur det ska gå till mer exakt. Sist men inte minst så hoppas jag på att få fortsätta stå på scen och dela med mig av mina tankar och känslor. Och få folk att skratta.

Tack Josefin för intervjun, tack för dina dikter och grattis till vinsten. Vi hoppas verkligen att vi får se och höra mer från dig snart.

Vi på Ordkanon, laddar om efter ett utmattande SM och sätter igång terminen. Redan nästa vecka har Kulturrådet kofotat in oss på en temadag för lärare och rektorer i Stockholms Stad. Sedan är det full fart ända till jullovet.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *