Vinnare av Årets Super Slam!

Publicerad Av den 16 Nov 2016 I Övrigt

Sedan läsåret 08/09 har vi haft Poetry Slam med alla i årskurs åtta på Sandgärdsskolan i Borås. Det betyder att vi nu har genomfört nio Poetry Slam-projekt där och det har blivit lite av årets höjdpunkt för mig. Vanligtvis är jag ju ”ny på jobbet” varje vecka med nya kollegor, nya lokaler och nya elever. På Sandgärd liksom på Hebyskolan som jag berättat om innan får jag äntligen känna mig lite bekväm och en smula hemmastadd.

Vinnare av Sandgärdsskolan Super Slam

Vinnare av Sandgärdsskolan Super Slam

Jag brukar också blogga varje år om årets vinnare och publicera segertexten.  Överlag så är var jag och lärarna lite extra nöjda med årets projekt då det var rekord påantalet anmälda och dessutom sa vi alla att texterna höll en ännu högre kvalitét än vanligt. Jag vet kära elever, det finns inga bra och dåliga texter och en kan inte tävla i poesi. Jag bara säger det att jag tyckte att det verkade som att folk i år verkligen hade fått smarta idéer och lagt ner tid på texterna.

Nu, är det dags. 2016 års vinst i Snadgärdskolans Super Slam gick till Elsa, hurra! Lite scenvana från tidigare hade hon men det kändes ändå nytt och nervöst att gå upp på scenen berättar hon för mig efteråt när hon står med sitt pris i handen, två biobiljetter och en bok (Som vi fortfarande inte vet titeln på!). Det som jag tycker är roligt med Just Elsas dikt är att hon först skrev ner vad hon kände och tänkte i en text och sedan klädde om texten, putsade till den, lade till lite rim och förvandlade den till en vinnartext. Dessutom är det en mycket aktuell och viktig dikt. Varsågoda, här kommer båda versionerna:

1.

Jag är trött på att vara ledsen, trött på att skämmas, trött på kränkningar, trött på kommentarer och trött på dig!
Nu orkar jag inte med dig! Varför ska du stå i min väg? Varför gör du mig ledsen? Och vad har jag gjort dig? Det är saker jag funderar på varje dag.
 Jag vet att jag inte är den enda,  jag vet att det finns fler än jag som känner såhär. Dessa frågor gör mig fundersam…
För folk som mår dåligt, som inte har vänner, som inte har någon att lita på. Går och bär på allt inom sig, Visst man kan väl skriva dagbok med det är inte samma sak som att berätta till någon som bryr sig!
   Det finns folk som bryr sig, och andra inte. Det finns folk som ser dig, men inte alla. Dessa andra människor kanske inte är sådana som är ledsna, inte skäms, Aldrig får kommentarer……. Men istället  kränker människor!

2.

Jag är så trött…
jävla trött på att va´ ledsen, så trött på att bli kränkt
trött på kommentarer, trött på att bli sänkt
Vad vill du egentligen, det vill jag veta
du älskar att såra, att håna, att reta
Jag är så arg
arg på dig, på det sätt som du sårar mig
Jag är så förbannad
för att du inte förstår, hur dåligt jag faktiskt mår
Vad är ditt syfte, vad är ditt mål
du fortsätter plåga tills det går hål
Jag är så ledsen, ledsen på dig
att du gör mig illa och förminskar  mig
Vad vill du uppnå med detta sätt
Att stå ut med detta, det är inte lätt
Men…
Det finns så mycket roligt, det finns så mycket kul
Skiter väl jag i om du säger: jag är ful
Jag älskar livet och vänner som är äkta
Vill inte springa, fly eller fäkta
Visa för fasen lite hyfs och respekt
Jag vill inte gå hem och vara helt knäckt.
Men vill du vara min vän så är det helt okej
Men var då lite vänlig och trevlig mot mig
Who run the world, girls varenda minut!
Jag fortsätter kämpa tills det tar slut

    1 kommentar

  1. Och då kan vi avslöja att boken i paketet var ”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer. Augustpristagare 2015!

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *