Storartad terminsavslutning på Fristadskolan

Publicerad Av den 15 Dec 2016 I Övrigt

Ja ska det göras så ska det göras ordentligt! Sista projektet för mig (Matiss) den här terminen fick en rejäl avslutning. Tio niondeklassare ställde sig upp inför hela sin årskurs på Fristadskolan (typ 100 pers) och läste sina dikter i ett poetry slam. Där fanns allt från korta spexiga dikter till långa seriösa texter, allt från vardagliga berättelser om utvecklingssamtal till svårtolkad abstrakt poesi som beskrev en mystisk plats och såklart dikten om ingenting och någonting och hur det nu var med allt. Dessutom en rafflande final där jag valde att ändra reglerna i sista snärten för att få 4 finalister istället för 3 när två av dem ändå låg på exakt samma poäng, alla fem poängen inräknat.

Inte bara var startfältet starkt, dessutom hade vi jurygrupper att lita på, självständiga litteraturkritiker som fattade vikten av att ta snabba beslut. Som kronan på verkat hade vi ett slam master-bord (sekretariat) som blixtsabbt fattade sina uppgifter och oljade upp hels poetry slam:et till en välfungerande maskin. Tack Fristadskolan!

Årets vinnare i Fristad, Axel!

Årets vinnare i Fristad, Axel!

Men vem vann då? Jo det gjorde Axel, men han vann bara inte. Han vann stort! För första gången under mina snart tio år ute i skolor så drog vinnartexten hem 10.0 från ALLA jurrygrupper, det blir inte mer perfect ten än så! Axel själv var påtagligt berörde efter segerskrällen
– Jag tänkte inte att jag skulle vinna. Ville bara gå upp för min egen skull, jag gör aldrig sånt här. Ville bara stå upp för mig själv, säger Axel.

Ja inte bara stod han upp för sig själv, hela publiken stod upp och applåderade när han tagit emot vinsten. Det var en mäktig magisk stämning. Dikten då? Jo den kommer här

”Pasta pasta spaghetti och makaroner
Ack så gott men attraherar inga honor
Ketchup på pasta som gör italienare galna
fast jag slukar det innan det hinner svalna
Ät det med korv eller köttbullar, det spelar ändå ingen roll
Ät det på några kullar eller med några troll
Folk må klaga att spaghetti kan skada
men hatfulla eller glada

deras åsikter är som grönsaker
jag tar inte emot dom, med eller utan konfetti
för allt jag vill ha i mitt liv är en tallrik spaghetti.”

Men det är inte slut där! Nytt för i år är att jag instiftat ett ”Coachens pris” , en extra vist som går till någon som jag och lärarna tyckte utmärkte sig i tävlingen på något sätt. Coachens pris idag gick till Omars text för hans intensitet och innerlighet i läsningen, samt för det otäckt aktuella i hans dikt. Här är hans text som är utformad som ett brev:

”Hej kriget
kan du sluta nu.
varför började du?
vad vill du?
Du skapar fiender, du splittrar familjer och vänner.
Du förstör våra hem
vi har ingenstans att bo
är du snäll och lämnar oss i fred
vi vill leva ett lyckligt liv. ”

Så än en gång, tack Fristadskolan och tack alla andra skolor för det här året!

    1 kommentar

  1. Tack för ditt engagemang och din fina och roliga beskrivning av tävlingen. Mitt hjärta pyser över av stolthet och glädje över att vi har en sån liten finurlig poet i familjen! Tänk vad som finns inom många barn och ungdomar. Hoppas att du fortsätter att arbeta med detta.

    Glada hälsningar från Axels moster i Varberg

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *