Spoken word på Torpskolan i Lerum

Publicerad Av den 14 Mar 2017 I Övrigt

Saker för inspiration.

Detta är ett gästinlägg skrivet av Louise Halvardsson.

Vårterminen i nian kan vara en väntan. På att allt ska vara över: läxor, prov och jobbiga klasskompisar. En längtan efter något nytt, en friare tid med en ny miljö och nya personer. Inom loppet av ett par veckor har jag träffat alla niondeklassare på Torpskolan i Lerum (i ett skapande skola-projekt med spoken word-tema). Jag har sett trötta miner, sura miner, uttråkade miner, likgiltiga miner. Men jag har också sett en hel del glada och förvånade miner. Ungdomar som har blivit överraskade av både sina egna och klasskompisarnas ord. Elever som har skrivit, läst och läst upp.

Pistol.

Ibland blir texterna allvarliga:

Du har tagit många liv
Du har gjort många hål
Du tär isär familjer,
djur som människor
Du avslutar konflikter
som liv.
Du förstör mer än
du gör nytta.

 

Dikten är skriven av en anonym person i 9E2. Övningen gick ut på att välja ett föremål (antingen eget förslag eller en sak jag tagit med mig hemifrån, se första bilden) och skriva en dikt till det föremålet i du-form.

Toa.

Ibland blir texterna humoristiska:

Din äckliga lukt får mig att vilja spy
På golvet ligger det kiss, FY
På ringen ligger en blodig tampong,
bäst att du drar upp din kalsong
Pappret fastnar alltid på dig
Man tänker bara ”döda mig”

Denna dikt är skriven av Emma, Stella och Ava (?) i samma klass. Här fick eleverna välja ett ämne/en situation de hade starka känslor kring och sedan uttrycka de känslorna genom att använda flera sinnen. Formen var fri. Nästan i varje klass händer det att någon skriver om skolmaten. Därför var det uppfriskande (!) att någon valde ett toalettbesök istället. Krig, mobbing och vinter var andra ämnen som avhandlades.

Poäng.

Orkanons Matiss har tidigare besökt Torpskolan och då har projektet avslutats med en Poetry Slam-tävling/uppvisning där eleverna deltagit. I år fanns det tyvärr inte tid för detta. Men eleverna fick prova på att vara Poetry Slam-jurygrupper och sätta poäng på mina dikter. Poängen blev allt mellan 0,0 och 10,0. Jag berättade att poeten inte får ha med sig någon rekvisita upp på scen. Detta snappade en av jurygrupperna upp och gav mig 0,0 för att jag hade en powerpoint-bild uppe när jag framförde en av mina dikter.

I år arrangeras Svenska Mästerskapen i Poetry Slam i Göteborg av Göteborgs Poetry Slam. Några av eleverna blev sugna på att åka dit och vara med som jurygrupp. Och vem vet, kanske blir någon peppad på att delta i tävlingarna nästa säsong.

Louise Halvardsson

Trackbacks/Pingbacks

  1. Skapande skola på Torpskolan i Lerum | Louise Halvardsson - […] KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA. […]

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *