Det här är vardag!

Publicerad Av den 24 Nov 2017 I Kulturdebatt, skrivande, spokenword, Texter

Det blir helt tyst i aulan när de går upp på scenen. I en timma har det varit poesitävling. En efter en har eleverna gått upp, läst sina dikter och fått poäng. Detta är något annat. Detta är inte en tävlingsdikt. Detta är ett samhälle i förändring.

Efter en workshop på Sandgärsskolan utanför Borås kommer Wilma och några av hennes klasskompisar fram. De frågar om de får gå upp ett gäng tjejer på skolans kommande Poetry Slam och läsa en dikt tillsammans, de vill inte tävla. Nej, de vill bara få fram sitt budskap. De vill berätta om sin vardag som tjejer och om att det är dags att förändra den. De vill göra sin röst hörd och synas. De syns och hörs klart och tydligt inför etthundrafemtio åttondeklassare och ett tiotal lärare.  När de går ner från scenen bryter applåderna igenom tystnaden och fyller hela aulan till bredden.

Detta är vad de säger:

Det här är vardag

Nicki- Vad ska jag säga? Vad ska jag säga om killen jag gillar börjar klämma. Jag kan säga stopp, sluta, snälla eller låta den coola killen känna. Men vad har jag för rätt att säga, jag är bara tjej och ska inget säga, som tjej har du allt att förlora, medans han har allt att vinna.

ALLA – Det här är vardag.

Elma- Samhället lär oss att inte bära för korta kjolar för då får vi skylla oss själva. Hur lätt det än låter så blundar vi för hur fel det egentligen låter.
Men vad har jag för rätt att säga, bestämma och gnälla?!

ALLA – Det här är vardag.

Nellie- När jag ska ut, tar jag på mig extra platta skor så jag kan springa vid behov! Ensam känner jag mig ändå kollad på.

ALLA – Det här är vardag.

Elin- Och hur långt ska det behöva gå innan samhället förstår, innan dom förstår? Hur kan vi bara blunda för det är fan verklighet!
Ja, och vi kan förändra så varför gör vi inte det?

ALLA – Det här är vardag.

Wilma- Jämlikhet, ett godkännande, helt ärligt man orkar inte bevisa sig värdig, för i hans ögon är man ändå alltid mindre värdig.

ALLA – Det här är vardag.

Amanda- Bär man tajta byxor man blir kallad chagga, men har man annat blir man kallad ful. Vad är han om inte dubbelmoral!

ALLA – Det här är vardag.

Ella- Allt annat än ja är nej men säger man inte nej då kunde ´han inte veta´ För om hon ligger där och gråter, skriker, darrar var hon väl otydlig som fan, för inget annat än ja, går bra.

ALLA – Sånna som han ska inte trycka ner dig, så nu skapar vi en ny vardag.

   av: Wilma, med hjälp och förslag av dom andra tjejerna.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *