Vinnare av Sandgärdskolans tionde super slam!

Publicerad Av den 22 Nov 2017 I Genomförda workshops, poetry slam

2007 hade jag min första workshop i en skolklass på Sandgärdskolan. Året efter hade vi vårt första Sandgärd Super Slam för alla i årskurs åtta, samma år  startade jag företag. Nästa år fyller alltså Ordkanon 10 år och vi kan tryggt säga att det började med Sandgärdskolan.

Idag körde vi vårt tionde Slam och som alla andra år så har vi en vinnare, eller faktiskt två. Egentligen – 13 vinnare som alla var lite modigare än resten av skolan och vågade sig upp på scen för att läsa sina dikter. Sedan förra året delas coachens pris ut, det gick i år till Amanda som jobbade med undertext och att läsa mellan raderna. Grattis! Hon gick hem med bokpris, biobiljett och en signerad vinylplatta av spoken word-kungen och battelrapparen Henry Bowers.

Sandgärdskolans 10:e vinnare i Poetry Slam

Så, nu har vi snackat nog om det andra. Det är dags att snacka om Axel. Axel blev den stora segraren och vann juryns pris överlägset med sin säkra stil på scen och sin tekniskt skrivna dikt. Uppgiften till årets slam var att välja ett tema och sedan skriva på detta tema enligt en eller flera av följande fyra metoder: Störtskrivning, Katalogdikt, Rim eller brev. Axels tema och metod ser ni väldigt tydligt i dikten som publiceras längst ner i inlägget. När jag snackar med Axel efter segern säger han att han gillar att skriva men har inte testat att skriva dikt förr. När han väl skrivit texten så satte den sig rätt kvickt på hjärnan, så Axel körde utantill. Självsäkert och självklart gick han upp först av alla och hans poäng stod sig sedan som den högsta genom hela slamet. Grattis Axel och tack för dikten! Tack Sandgärdskolan för ett superfint projekt och tio väldigt lärorika och berikande år!

Flyktingar

Jag har en fråga till oss alla?
Varför ska vi alltid vara så kalla?
Nere i Irak är dom rädda varje dag
Men när dom kom till Sverige det blev utslag
I Eu blev kaos!
Allting blev som en gigantisk paus

Jag tycker det är dags att acceptera
För det kommer bara att bli mera
Dom får höra saker hela tiden
Hur ska detta sluta i framtiden?
Politikerna försöker komma med förslag.
men dom förlagen funkar inte idag
Varför ska vi andra få ha det så mycket skönare? Varför ska vi få ha det så mycket grönare?
Varför ska dom inte få bo under samma tak? Varför ska dom få bo i en kloak?

Det är det här som är huvudorsaken.
Att inget görs åt saken.
Att vi bara kollar på.
Men det är dags att börja förstå
Och inte motstå
Det faktum att vi all är människor
för på jorden vi alla bor

Det spelar ingen roll om han kommer från Iran eller turkmenistan
eller om han är afghan
dom ska alla tas emot med ett leende
Och inte ska det bero på hans utseende
Så räck handen till han och säg
Du kan få bo hos mig
För tillsammans kan vi skapa rättvisa
Och det är dags att bevisa

Axel 8D

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *