Grattis Ordkanon. Grattis Sverige!

Publicerad Av den 1 Feb 2018 I Ordkanoner

(Detta har tidigare publicerats på Oskars facebooksida, men vi blev så glada för de fina orden så vi ville dela dem här också. /Ordkanon)

Det tar tid att bygga ett förtroende.

En komiker sa en gång till mig att när du börjar med standup är du rookie i ungefär 6 år. Jag vet inte om det är en vedertagen inställning i komikersvängen, kanske inte, men det har alltid resonerat tydligt i mig, som poet.

Det tar tid att bygga ett förtroende.

Oskar Hanska

I februari har jag varit aktiv Spoken Word-poet i 13 år. I runda slängar har jag gjort 1000 gig (tappade räkningen någonstans mellan åren 2010 och 2012). Längs vägen har människor kommit till, och gått. Rätt många har kommit, faktiskt. Få har stannat. Majoriteten har gått. Det har varit fint att träffa nya, sugna poeter. Samtidigt har det varit vansinnigt frustrerande att se sin tid och sitt engagemang i andra lösas upp till ingenting, för att de försvinner igen. Bländade nivåer av poesi är nämligen lite som lojalitet – inget av det uppstår på kort tid.

Det tar tid att bygga ett förtroende.

En som varit där hela vägen är Matiss Silins. Han var där när jag började och har fortsatt längs vägen. Vi har skrivit ihop, vi har delat massor av scener och ett par sängar, vi har skrattat och vi har gråtit och bekänt saker på en trottoarkant mitt i natten, vi har bråkat och slagits, fast mest på skoj.

För 10 år sedan startade Matiss något som heter Ordkanon, ett slags samlingsnamn för det han gjorde som poet – uppträdanden, workshops och föreläsningar. Snart tillkom förmedlandet av betalda jobb längs vägen – framför allt workshops i skolor. Det var så klart inget nytt, det är så vi jobbar i Spoken Word-branschen. Jobb som vi själva inte kan eller vill ta, passar vi till varandra. Och de som inte gör det har inte fattat en av grundpelarna till att kunna arbeta som poet.

Matiss Silins

Matiss har fattat det. Och han har organiserat det. I 10 år har han slitit och kämpat med Ordkanon som en trovärdig utgångspunkt och förmedlare av jobb för att andra poeter ska kunna arbeta och samtidigt tjäna pengar, vilket tyvärr inte alltid går hand i hand i kulturbranschen.

Det tar tid att bygga ett förtroende.

I år firar Ordkanon 10 år som aktiv förmedling av Sveriges bästa poesi-workshops till skolor över hela landet. Matiss har bildat ett nätverk av poeter på en sida, bokare till skolor och andra instanser på den andra. Poeter har kommit, poeter har gått. Matiss har alltid varit där, drivit på och peppat och frågat och tjatat på poeterna och bokarna, med en genuin vilja att göra något trovärdigt och stort av Spoken Word som ett verktyg för lärande. Och i nuläget har Ordkanon fler och duktigare Spoken Word-poeter än någonsin i sitt nätverk, som i större och större utsträckning förmedlas till skolor för workshops i kreativt skrivande.

Det tar tid att bygga ett förtroende. Och i år firar Ordkanon 10 år.
Ha den äran, Ordkanon. Och fantastiskt jobbat, Matiss.

Men framför allt, grattis Sverige som har tillgång Ordkanon. Ta vara på det.

Kram
Oskar

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *