Skapande Skola – hela klabbet!

Publicerad Av den 5 Dec 2018 I skapande skola

Var så god! Hela vårt utskick inför skapande skola 19/20 i ett enda blogginlägg. Vi hörs och ses i klassrummet!

Ordkanon – Litteratur är mer än bara böcker.

Lekfullt, inspirerande och lärorikt!
Så beskrivs våra besök i svenska skolklasser. Efter mer än tio år av uppdrag inom Skapande skola har vi arbetat fram förstklassiga workshops i spoken word, poesi och kreativt skrivande. Det finns oändligt många sätt att genomföra ett Skapande skola-projekt. Ni kanske redan har en idé och då utgår vi såklart från den när vi genomför projektet. Om ni däremot inte riktigt vet vad ni söker i den kulturella labyrinten så erbjuder vi några färdiga paket.

Läs igenom våra förslag på paket och välj ett så hjälper vi till att genomföra ert projekt. Se Kulturrådets hemsida för mer information om hur du kan ansöka om pengar till Skapande skola.

Jag har skrattat så att tårarna runnit, jag har fått se mina elever göra och säga saker jag aldrig kunnat drömma om och jag har lärt mig otroligt mycket. Eleverna har verkligen uppskattat det de har fått se, höra och göra.

/Svensklärare på Kyrkskolan, Smedjebacken 

Vad är det vi gör?
Spoken word eller estradpoesi är en form av muntlig litteratur där texten framförs av författaren själv. Det finns spoken word som påminner om berättelser och annan som påminner om hiphop, en del spoken word är dikter annan påminner om stand up. Ibland dyker även termen poetry slam upp. Poetry slam är en tävling i spoken word där publiken sätter poäng på poeterna. Om termer som spoken word, estradpoesi och poetry slam blir förvirrande kan du alltid kontakta oss så reder vi ut begreppen för er.

 

Vad är det då vi erbjuder?
Här nedan presenterar vi upplägg och kostnader inför kommande ansökan till Skapande skola, varsågod!

Erbjudande för årskurs 3-6

Berätta
Spoken word kan i allra högsta grad vara berättelser. Här ligger historien, spänningen och berättarlusten i fokus. Eleverna skapar historier både skriftligt och muntligt. Det spelar ingen roll hur duktig du är på språket eller på att stava. Att berätta en historia handlar inte om att vara bra på att skriva. Vi jobbar med spännande handling och roliga karaktärer när vi guidar eleverna steg för steg till att skapa sin berättelse.

Måla med språk
Språk är ett sätt att flytta bilder från ett huvud till ett annat. Vi leker med liknelser, rimmar och gör helt oväntade saker under en upptäcktsfärd med språket. Vi skriver dikter men undersöker också hur en dikt kan låta, vi förvandlar texten till spoken word. Avslutningsvis framför eleverna sina texter i smågrupper.

Upplägg
Vi besöker gärna varje klass med båda våra workshops Berätta och Måla med språk. Då träffar vi varje klass vid två tillfällen á 45–60 minuter. Önskar ni endast en workshop så träffar vi varje klass vid ett tillfälle.

Kostnad
Kostnaden kan variera lite beroende på antal elever, antal klasser och eventuella speciallösningar. Dessutom kan vi naturligtvis anpassa upplägg och förslag efter er budget. Tariffen för ovanstående upplägg ser ut såhär:

En workshop per klass. Alltså antingen Berätta eller Måla med språk. 3500kr per pass. Prisexempel 3 klasser – 10 500kr

Två lektionstillfällen per klass. Önskar ni båda dessa workshops? 3000kr per pass. Prisexempel tre klasser – 18 000kr

Erbjudande för årskurs 7-9. 

Spoken word
Spoken word är muntlig litteratur. Det finns spoken word som påminner om klassisk poesi och spoken word som växt fram ur hiphop. Spoken word kan vara ett berättande eller likna stand-up. Spoken word är konsten att skapa en text och framföra den.

Upplägg
Med workshops inom spoken word får ni ta del av en himla massa kulturella uttryck på en gång: skapande, skrivande, improvisation, framförande och inlevelse m.m.

Eleverna får prova på olika sorters skrivövningar. Några övningar är väldigt fria och passar vissa. Några övningar är mer inramade och styrda och passar andra. Våra pedagoger jobbar både med fantasi och med form. En del skriver bättre när de pratar, så elever kan även testa att improvisera muntligt i smågrupper.

Innan eleverna får framföra dikterna måste klassen lära sig hur en publik kan fungera. Det görs i vår publik- och applådkurs. När det är det dags att framföra sitt verk vill några göra det i smågrupper, några i helklass och några inte alls. Ordkanons pedagogiska poeter pushar lagom samt ger verktyg till att våga och vilja framföra sin text inför publik. Vi anpassar alltid workshopen efter gruppdynamik och deltagare.

Beroende på önskemål kan uppläggen genomföras på lite olika sätt, men följande upplägg utgör våra grundpaket:

Paket 1. Ett besök per klass. En lite längre workshop, 90–120 minuter där vi testar på både skrivande och framträdande. Korta, inspirerande, energiska och kreativa övningar. Målet är att alla skall kunna finna något som passar dem.

Paket 2. Två besök per klass. Här möter vi varje klass två gånger à 60–75 minuter. Första passet har fokus på skrivande och skapande. Andra passet behandlar framträdande och hur en bra publik fungerar.

Paket 3. Tre besök per klass. Under en till två veckor så besöker vi varje klass tre gånger á 45–60 minuter. Här ingår samma moment som i första alternativet men med möjlighet att skapa på egen hand mellan passen. Vi kan djupdyka inom skrivande, improvisation, framträdande och publikkunskap. Under sista passet arrangeras en grand final med uppläsning av egna texter.  Detta kan också göras i en storsamling som ett gemensamt fjärde pass.

Paket 4. Storsamling. Här samlas eleverna i en aula, hörsal eller annan stor lokal. En pedagogisk poet håller en föreläsning eller föreställning på 45–75 minuter. Här är det lätt att anpassa innehållet efter era önskemål. Vill ni ha en energisk show, stilla poesiläsning, föredrag om skrivande, resonemang om rim, lättsamt snack om spoken word/poetry slam eller kanske en blandning av föredrag, poesi och workshop? Kontakta oss för att utforma en inspirerande storsamling för era elever.

Kostnad
Kostnaden kan variera lite beroende på antal elever, antal klasser och eventuella speciallösningar. Dessutom kan vi naturligtvis anpassa upplägg och förslag efter er budget. Tariffen för ovanstående upplägg ser ut såhär:

Paket 1. 6000kr per pass. Prisexempel 3 klasser – 18 000kr

Paket 2. 3500 per pass. Prisexempel 3 klasser x 2 pass = 21 000kr (Detta är vårt mest populära upplägg.)

Paket 3. 3000kr per pass. Prisexempel 3 klasser x 3 pass = 27 000kr

Paket 4. 8000kr för en storsamling med en poet. 12 000kr för två storsamlingar eller en storsamling med två poeter.

Tariffen gäller för besök i minst tre klasser/grupper och max 30 elever per workshop (gäller ej paket 4). Arvodet kan anpassas ytterligare beroende på antal klasser, er budget eller speciella önskemål om upplägg. Resa, eventuellt boende samt moms tillkommer för alla prisexempel.

Vi ser fram mot ett samarbete.

Vi hoppas att ni funnit just ert önskeprojekt bland våra erbjudanden. Vi ser fram mot att skapa det tillsammans med era elever och hjälper självklart till att skräddardy ett upplägg för er, om ni inte hittade exakt vad ni sökte. Ansökningen till Kulturrådet och Skapande skola går ut 2018-02-01. Passa på att söka snart, gärna enligt ovanstående paket och priser.

 

Viktig information om våra poeter

Vi är en förmedling av erfarna och meriterade poeter och spoken word-pedagoger. Varje medlem av Ordkanon har sin egen stil och sitt eget unika sätt att utföra workshops utefter uppläggen här ovan.

Ordkanon är ett nätverk som sträcker sig över hela landet. Vi letar i första hand efter en kompetent pedagogisk poet i er närhet, om ni inte har andra önskemål.

Skulle er ansökan till Kulturrådet inte beviljas fullt ut? Ordkanon hjälper självklart till att anpassa upplägg efter beviljat belopp. Är ni osäkra på något kring ansökan, så tveka inte att höra av er, vi hjälper till med det vi kan. Lycka till, vi ses nästa läsår!

Boka oss här! Ordkanon ser fram mot kommande samarbete. 

Kreativa hälsningar

Matiss Silins
Grundare och verksamhetsansvarig
www.ordkanon.se
Mail: info@ordkanon.se
Telefon: 0737 292 055

 

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *