Svenska mästaren i poetry slam 2019

Publicerad Av den 7 Jun 2019 I poetry slam

Foto: Oskar Hanska

Vi på Ordkanon är djupt rotade i den Svenska Poetry Slam- scenen och följer noga utvecklingen där. Därför ville vi få svar på frågan: Vem vann SM i Poetry Slam 2019 och varför?

Ordkanons Matiss Silins ringde upp regerande svenska mästaren Andra Anna ett par dagar efter SM-finalen för att få en bild av vägen till guldet. Det visar sig ha varit något av en uppförsbacke till mållinjen. Efter att ha fått den otacksamma rollen att få läsa först i en SM-final var Anna inställd på att det skulle gå sådär. Hennes mål att nå finalen var ändå uppnått, så hon bestämde sig för att bara ha kul och läsa sin bästa dikt.

Med en gedigen bakgrund inom teater och skolföreläsningar har hon mycket scenvana och dessutom rutiner för att omvandla nervositeten till scenfokus. Detta tog hon med sig när hon började tävla i Poetry Slam. Anna var med i sitt första SM 2016 och sitt andra året därpå. Efter de första åren kände hon plötslig att hon visste för väl vad som gick hem hos jurygrupperna och en skrivkramp smög sig på. Istället för att pressa sig själv på tävlingsscenen så tog Anna en paus där hon skrev texter hon själv framför allt gillade. Dessutom valde hon att uppträda i sammanhang där publiken var lite mer svårflirtad än på ett slam. Allt har skett med målet att bli bättre på sin scenpoesi och att komma tillbaka till poetry slam. ”Jag har kämpat för det här.” säger hon med eftertryck i telefon.

Målet i år var att ta sig till final så när finalisterna kungjordes på fredagen så hade Anna nått sin egen seger och passade på att fira. När sedan finalen kom var förväntningarna som sagt låga, men vi får anta att de höjdes efter varje poäng som skickade henne vidare till nästa omgång. Helt plötsligt stod hon där, med den gyllen skon i sina händer, utropad till Svensk Mästare i Poetry Slam.

På Ordkanon är vi ju välbekanta med uttrycket ”Att skriva är att skriva om”. Det samma verkar onekligen gälla poetry slam. Gång efter annan ser vi bevis på att vinnande scenpoesi kommer ur rutin, erfarenhet och kämparglöd. Vi gratulerar åter igen Andra Anna för en välförtjänt seger. Svensk poesipublik kan se fram mot de uppträdanden Anna nu har framför sig och vill ni boka henne så går det alldeles utmärkt att höra av sig till Ordkanon. 

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *