Föreläsningar

Längtar du efter att bli road, oroad och utmanad? Lite klokare eller kanske lite mer nyfiken? Vi kan erbjuda föreläsningar inom en rad ämnen kopplade till språk, retorik, poesi, spoken word och kreativitet, på teman som språkbruk, kreativt skrivande för psykisk hälsa, kommunikativa kollisioner och källkritik. Flera av oss gör också gärna författarbesök, där vi kan berätta mer om vårt eget skapande. Vi har föreläsningar som passar perfekt för din temadag, utbildningsdag eller personaldag. Här nedan presenterar vi några av våra aktuella föreläsningar. Söker du något specifikt? Tveka inte att höra av dig!
Kontakta oss

Några av våra aktuella föreläsningar:

Foto: Tobias Walka

#språkbråk

#språkbråk är en underhållande föreläsning i högt tempo om språkbruk, kommunikativa kollisioner och om hur du överlever en släktträff på fyra olika språk. Under en energisk timma ska vi hinna med en crash course i alternativ språkhistoria, tankar kring språket som maktmedel och svara på frågorna: Kan ditt sätt att använda språket stå i vägen för din kommunikation? Vad har ny informationsteknik gjort med våra språkregler? Och hur mycket har egentligen Svenska Akademien att säga till om?

Sveriges första spoken wordpedagog Matiss Silins presenterar en fartfylld blandning av föredrag, stand up, poesi, hårda fakta, mjuk humor, starka åsikter, vilda spekulationer och undervisande spoken word. Föreläsningen kombineras med fördel med efterföljande workshop.

 

Med: Matiss Silins
Målgrupp:
Unga vuxna, pedagogisk personal, skriv- och språkinriktade sammanhang, bibliotek mm.
Tillgänglig för bokning: Tills vidare
Tidsåtgång: 40-75 minuter inklusive frågestund
Lokal: Anpassningsbart
Teknik: Headset/mygga, projektor

Boka

Från Axl Rose till Edith Södergran

Från Axl Rose till Edith Södergran är en personlig och poetisk föreläsning där Louise Halvardsson framför poesi, berättar om dikternas tillblivelse och inspirationskällor – hur hon använder sig och inspireras av såväl hårdrock (Axl Rose) som klassisk poesi (Edith Södergran). Hon pratar också om hur det personliga och det politiska påverkar skrivandet. Föreläsningen passar bra att kombinera med efterföljande workshop där deltagarna får testa skriva sina egna texter.

Sagt om Louises föreläsning:

”Det är härligt och inspirerande just det där med att våga framhäva sig själv, uttrycka sina känslor och erfarenheter inför andra – och att skapa igenkänning och inspiration för andra att också våga.”

– Gunnilla Fasth, Grebbestads folkhögskola

 

Med: Louise Halvardsson
Målgrupp:
Gymnasiet och vuxenutbildning
Tillgänglig för bokning: Tills vidare
Tidsåtgång: Ca 60 minuter inklusive frågestund
Lokal: Anpassningsbart
Teknik: Mikrofon eller mygga, projektor

Boka
Foto: Linda Persson, LaRegina Creation

Lyssnarens retorik – Du är vad du säger

I en tid när retorik brukas och missbrukas i ett ständigt flöde av ord gäller det att noggrant granska vad folk faktiskt säger. Först då kan du navigera bland källkritik, fake news, influencers, reklam och politiska budskap, och på köpet får du möjlighet att granska din egen retorik.

För allt kan sägas på flera olika sätt, och att beskriva något är därför alltid att välja hur du beskriver det. Ord är handlingar och allt du säger påverkar andras bild av dig.

Joel Landberg är språkvetare med retorik som specialitet. Han är fil. mag. i svenska, poetry slam-veteran och har arbetat med ordböcker, litteraturkritik och copywriting, men framför allt verkat som lärare i retorik och skrivande på universitet, mellanstadiet och det mesta däremellan. 

 

Med: Joel Landberg
Målgrupp:
Studenter och alla som arbetar med kommunikation på något sätt
Tillgänglig för bokning: Tills vidare
Tidsåtgång: 60 minuter + eventuella övningar och workshops som tillval
Lokal: Anpassningsbart
Teknik: Whiteboard och projektor

Boka

Författarsamtal

Flera av våra poeter är utgivna med både prosa och lyrik, och ett flertal av dem genomför gärna författarbesök där de kan berätta mer om sina böcker, inspirationskällor och utmaningar i skrivandet och hur det är att vara verksam som författare/poet.

Boka