Föreläsningar

Längtar du efter att bli road, oroad och utmanad? Lite klokare eller kanske lite mer nyfiken? Vi kan erbjuda föreläsningar inom en rad ämnen kopplade till språk, retorik, poesi, spoken word, kommunikation och kreativitet. Vi förmedlar även författarbesök, där vi berättar om vårt eget skapande. Vi har föreläsningar som passar perfekt för din temadag, utbildningsdag eller personaldag. Här nedan presenterar vi några av våra aktuella föreläsningar. Söker du något specifikt? Tveka inte att höra av dig!
Kontakta oss

Söker du kunskap och inspiration? Scrolla och kolla.

Foto: Banfa Jawla, Grafisk design: Josefin Şîlan Karlsson

Medan vi brinner

Författarbesök och workshop med Amer Sarsour. Hans debutroman “Medan vi brinner” blev en omedelbar succé hos både läsare och kritiker. Första upplagan sålde slut på ett par månader. Det är en högaktuell och ovanligt intim berättelse om att fly.

Ordkanon erbjuder ett angeläget författarbesök, kombinerat med workshop i kreativt skrivande. Det blir ett möte med en spännande författare såväl som en
trygg plats för unga människor och deras berättelser.

Att få höra direkt av författaren varför boken skrevs stärker läsupplevelsen, oavsett om du har läst eller ska läsa boken. Du kommer nämligen vilja läsa den
här romanen, särskilt efter mötet med Amer.
I direkt anslutning till författarsamtalet ger Amer Sarsour en workshop i skrivande. Hör av dig för att veta mer om vårt inspirerande upplägg.

 

Med: Amer Sasour
Målgrupp:
Kan ges både som författarsamtal för vuxna och som
läsfrämjande insats för ungdomar.
Tillgänglig för bokning: T.o.m 2025-06-30
Tidsåtgång: Cirka 120 minuter
Lokal:Sittplatser med möjlighet att skriva. Whiteboard eller blädderblock samt papper och penna till deltagarna.

Boka
Bild: Josefin Şîlan Karlsson

Skriva skräck

Siktet är inställt på allt som är läskigt. Ordkanon presenterar en workshop i att skriva och berätta skräck. Vi pratar om hur rädsla känns i kroppen och hur den påverkar våra sinnen. Vår skräckmästare Josefin lär dig att skriva rysligt, utveckla dina monster och hur du kan göra midnatten ännu mörkare.

Spökhistorier gör sig bäst live. När historien är tillräckligt spännande guidas du i berättarkonsten. Din historia kryddas sedan med lekfulla berättarövningar i röstläge, tempo, inlevelse m.m. Workshopen kan avslutas med en öppen scen där alla får möjlighet att dela med sig av sina skräckhistorier inför en publik.

Workshopen leds av Josefin Şîlan Karlsson, mottagare av Sparbanken Nords kulturpris 2024 och vinnare av Svenska mästerskapen i poetry slam 2016. Boka en spännande workshop ledd av en mångfacetterad scenpoet, konstnär och artist med gedigen pedagogisk erfarenhet. Hör av dig för mer information.

 

Med: Josefin Sîlan Karlsson
Målgrupp:
10-15 år
Tillgänglig för bokning: T.o.m. 2025-12-31
Tidsåtgång: cirka 3,5 timmar
Lokal:Sittplatser med möjlighet att skriva. Whiteboard eller blädderblock samt papper och penna till deltagarna.

Boka
Foto: Alexix Brown, Unsplash

Skriv-retreat

Vi kopplar bort tankar på skoltimmar och läxläsning. Med hjälp av yoga och kreativt skrivande finner vi fokus och skaparlust. Denna workshop passar utmärkt för dig som vill bli lugn, trygg och stark – men också för dig som vill prova på ett nytt sätt att skriva utanför skolans ramar. Alla är välkomna, oavsett tidigare erfarenhet. Yogaövningarna kan användas om och om igen för att mjuka upp stela leder efter många timmar vid datorn eller skrivbordet. Skrivövningarna hjälper till att stretcha hjärnan och tänja tänkandet.

Skrivande varvas med yogarörelser och andningsövningar. Både text och kropp kan
användas för att komma i en viss stämning. Vi varvar ner och släpper omvärldens krav. Vi testar också att använda olika andningstekniker vid högläsning, och reflekterar över om detta påverkar själva texten.

 

Med: Louise Buenafe Mistén
Målgrupp:
Från 13 år och uppåt.
Tillgänglig för bokning: Tills vidare
Tidsåtgång: Från 120 minuter upp till halvdag.
Lokal: Omöblerad fri yta behövs.
Material: Whiteboardtavla, samt papper och pennor för deltagarna. Om möjligt yogamattor till utlåning.
Teknik: Eventuellt projektor.

 

Boka
Foto: Tobias Walka

#språkbråk

#språkbråk är en underhållande föreläsning i högt tempo om språkbruk, kommunikativa kollisioner och om hur du överlever en släktträff på fyra olika språk. Under en energisk timma ska vi hinna med en crash course i alternativ språkhistoria, tankar kring språket som maktmedel och svara på frågorna: Kan ditt sätt att använda språket stå i vägen för din kommunikation? Vad har ny informationsteknik gjort med våra språkregler? Och hur mycket har egentligen Svenska Akademien att säga till om?

Sveriges första spoken wordpedagog Matiss Silins presenterar en fartfylld blandning av föredrag, stand up, poesi, hårda fakta, mjuk humor, starka åsikter, vilda spekulationer och undervisande spoken word. Föreläsningen kombineras med fördel med efterföljande workshop.

 

Med: Matiss Silins
Målgrupp:
Unga vuxna, pedagogisk personal, skriv- och språkinriktade sammanhang, bibliotek mm.
Tillgänglig för bokning: Tills vidare
Tidsåtgång: 40-75 minuter inklusive frågestund
Lokal: Anpassningsbart
Teknik: Headset/mygga, projektor

Boka

Från Axl Rose till Edith Södergran

Från Axl Rose till Edith Södergran är en personlig och poetisk föreläsning där Louise Halvardsson framför poesi, berättar om dikternas tillblivelse och inspirationskällor – hur hon använder sig och inspireras av såväl hårdrock (Axl Rose) som klassisk poesi (Edith Södergran). Hon pratar också om hur det personliga och det politiska påverkar skrivandet. Föreläsningen passar bra att kombinera med efterföljande workshop där deltagarna får testa skriva sina egna texter.

Sagt om Louises föreläsning:

”Det är härligt och inspirerande just det där med att våga framhäva sig själv, uttrycka sina känslor och erfarenheter inför andra – och att skapa igenkänning och inspiration för andra att också våga.”

– Gunnilla Fasth, Grebbestads folkhögskola

 

Med: Louise Halvardsson
Målgrupp:
Gymnasiet och vuxenutbildning
Tillgänglig för bokning: Tills vidare
Tidsåtgång: Ca 60 minuter inklusive frågestund
Lokal: Anpassningsbart
Teknik: Mikrofon eller mygga, projektor

Boka
Foto: Linda Persson, LaRegina Creation

Lyssnarens retorik – Du är vad du säger

I en tid när retorik brukas och missbrukas i ett ständigt flöde av ord gäller det att noggrant granska vad folk faktiskt säger. Först då kan du navigera bland källkritik, fake news, influencers, reklam och politiska budskap, och på köpet får du möjlighet att granska din egen retorik.

För allt kan sägas på flera olika sätt, och att beskriva något är därför alltid att välja hur du beskriver det. Ord är handlingar och allt du säger påverkar andras bild av dig.

Joel Landberg är språkvetare med retorik som specialitet. Han är fil. mag. i svenska, poetry slam-veteran och har arbetat med ordböcker, litteraturkritik och copywriting, men framför allt verkat som lärare i retorik och skrivande på universitet, mellanstadiet och det mesta däremellan. 

 

Med: Joel Landberg
Målgrupp:
Studenter och alla som arbetar med kommunikation på något sätt
Tillgänglig för bokning: Tills vidare
Tidsåtgång: 60 minuter + eventuella övningar och workshops som tillval
Lokal: Anpassningsbart
Teknik: Whiteboard och projektor

Boka

Författarsamtal

Du kan såklart välja vilken av våra poeter du vill för författarsamtal. Flera av våra poeter är utgivna med både prosa och lyrik, och de genomför gärna författarbesök där de kan berätta mer om sina böcker, inspirationskällor och hur det är att vara verksam som författare/poet. Hör av dig för att välja poet och boka in ett författarbesök.

Boka