Vilka är vi

Genom Ordkanon kan du boka poeter, pedagoger och artister i hela Sverige. Söker du någon särskild poet, en mästare i poetry slam eller en viss specialkompetens så är det hos oss du finner det. Här presenterar vi de av våra över 40 professionella poeter som är mest aktuella just nu.

Mollgan – Göteborg

Mollgan är hiphopartisten som gjort sig känd med sina samhällskritiska undergroundhits ACTA PÅ DIG, NON STOP och När Det Brinner. Han har både rappat inför Kungen på slottet och på Håkan Hellströms officiella arena-efterfest. När han inte turnerar runt i Norden med sin musikerarmé så undervisar han i poesi, hiphop och textförfattande, där det största fokuset ligger på att få varje elev att våga uttrycka sin röst och sina tankar.

Tusentals ungdomar har lärt sig skriva och framföra texter under Mollgans workshops, och dessa texter har även lett till stora uppföljningsprojekt: bl.a musikalen Det simmar en fisk i mitt huvud på Folkteatern, utställningen UNG POESI på Röda Sten Konsthall och två böcker publicerade av Kulturskolan City.

Simon Matiwos – Stockholm

Simon Matiwos blev 2015 års vinnare av SM i poetry slam, både i lag och individuellt. Han vann även Ortens bästa poet 2015. Har sedan dess tävlat i världsmästerskapen och uppträtt med spoken word i hela Norden. I vår gör han även professionell debut som dramatiker.

Simon har många års erfarenhet av workshops i skolor och för olika organisationer och föreningar över hela landet. Genomgående för hans workshop är ett fokus på retorik och spoken word, som spänner från rim via allitterationer till metaforer.

Louise Buenafe Mistén – Malmö

Louise Buenafe Mistén har en gedigen kunskapsbas i det mesta som rör skrivande och framträdande, och utforskar med intensitet och puls våra mest gemensamma känslor såsom längtan, hopp och saknad. I vår är Louise aktuell med föreställningen Himlakroppar tillsammans med pianisten Fabi Lemte; där scenpoesi möter jazz och folkmusik.

Louises skrivövningar handlar om att släppa alla prestationskrav och idéer om hur en dikt ”ska” se ut. Under en workshop med Louise skapas en trygg och tillåtande miljö, där varje deltagare får upptäcka sin egen röst och ton.

Amer Sarsour – Uppsala

Amer Sarsour har under tio år specialiserat sig på scenframförande och spoken word. Han har uppträtt på några av de mest prestigefyllda scenerna i Sverige, framträtt på radio samt haft internationella poesisamarbeten. Han skriver och spelar in musik, främst inom genren rap/hiphop.

Amer har gått Biskop-Arnös författarskola och studerar i dagsläget en master i retorik vid Uppsala universitet. Hans erfarenheter gör att han erbjuder många olika verktyg för att skriva och framföra sina texter på bästa möjliga sätt. Ni som bokar Amer kan förvänta er en pedagogisk, intresseväckande och inspirerande workshop.

Josefin Sîlan Karlsson – Älvsbyn

Josefin Sîlan Karlsson är en svenskkurdisk scenpoet, konstnär, dramatiker och socialpedagog med hjärtat i den norrbottniska glesbygden.

På en bas av lekfullhet och socialpedagogik bygger hon workshops som inspirerar och utvecklar. Hon jobbar gärna med skrivande och skapande som verktyg för att hantera frågor om psykisk (o)hälsa, värdegrund, normkritik och gruppdynamik.

Josefin Sîlan vann SM i poetry slam 2016 och är även en del av Det Nya Gardet; svenska lagmästare i poetry slam 2018.

Louise Halvardsson – Göteborg

Louise Halvardsson är en prisbelönt författare och scenpoet. Hon debuterade 2007 med ungdomsromanen Punkindustriell hårdrockare med attityd och är aktuell med Vi är inte klara med varandra – mormordikter, som även har premiär som soloföreställning 2023.

Louise har inspirerat både ungdomar och vuxna att jobba med det skrivna och talade ordet i snart 15 år. Hennes specialteman är identitet, sexualitet, kreativitet och att skriva för att må bra. Hon har framträtt och hållit workshops på alltifrån fritidsgårdar till psykiatriska avdelningar på sjukhus.

Niklas Mesaros – Stockholm

Niklas Mesaros skriver om romantiska succéer och misslyckanden i vardagen. Med sin poesi undersöker Niklas blåmärkena vi alla bär. Med humor och närvaro beskriver han de stora känslorna med minsta möjliga medel. Han regisserar på Dramaten, föreläser med feministisk agenda och bokdebuterade 2018 på Rabén&Sjögren med Sjöhästar, en relationsroman om att göra slut.

Alma Kirlic - Uppsala

Alma Kirlic är en mångsidig författare, dramatiker och scenpoet, som på ett mästerligt sätt blandar komik och allvar. Hon har gett ut romanen En svensk kändis och skrivit ett flertal pjäser; bland annat Kebaben på skäret som sattes upp och turnerade i samarbete med Malmö Stadsteater och Riksteatern 2023.

Alma föddes i forna Jugoslavien och flyttade 1992 till Sverige på grund av kriget. Erfarenheten som flykting har präglat henne både som person och författare, och det perspektivet tar hon gärna med sig i möten med elever.

Ismael Ataria – Falun

Ismael Ataria är poet och artist med fötterna i både humor och allvar. Han har gjort hundratals föreläsningar, poesiframträdande och workshops över hela landet. Han har gett ut böcker, skivor och mottagit flera priser och utmärkelser, bland annat Frödingstipendiet 2016.

Sayam Chortip - Göteborg

Sayam Chortip är poet med bakgrund inom slampoesin. 2015 bokdebuterade han med diktsviten Dis, och är idag aktuell med Sångerna som aldrig skrevs. På scenen ger han framträdanden och föreställningar med inslag av musik och ljudkonst. Han arbetar också gärna med specialskriven poesi.

Sayam är poet och romantisk naivist som utan fruktan sjunger ut den osäkerhet och de frågor som vi alla ställer oss.

Ronja Möller – Malmö

Ronja Möller halkade in på poesiscenen för 9 år sedan med sin personliga barrikadpoesi. Sedan dess har hon varit starkt engagerad i Sveriges poesiscen – både som scenpoet, MC, arrangör och workshopledare.

Genom åren har hon uppträtt på flertalet scener och besökt högstadium, gymnasium, bibliotek och ungdomshus, och hennes workshops har tagit henne så långt som till Polen, där hon introducerade svensk spoken word för elever på ett av landets största universitet. Två år i rad har hon även varit gästlärare i spoken word på Fridhems Folkhögskola.

Ronja brinner för den folkliga konsten – ordet är till för alla och poesin finns överallt.

Frida Scar - Göteborg

Frida Scars smattrande rap och engagerande texter har gjort henne till en omtyckt liveartist på hiphopscenen. Sedan hon släppte sin debut-ep Schhh har hon synts på de flesta klubbscenerna runt om i Sverige.

Den som har ordet har makten, och att få inspirera barn och unga till att själva hitta sina uttryck ser Frida som en ynnest. I sina workshops jobbar hon med att få deltagarna att bli bekväma i sina kroppar, våga göra fel och släppa loss. Målet är att ni ska känna er avslappnade, ha kul och våga tro på att ni kan.

Vilska Lindgren – Malmö

Vilska Lindgren är en etablerad estradpoet och dramatiker. Hon är utbildad vid bland annat Författarskolan på Lunds Universitet, och har arbetat med workshops och framträdanden genom Ordkanon i 10 år.

Vilska tror på att göra språk tillgängligt. Hon fascineras av sagor och historieberättande; något som är en tydlig kärna även i hennes workshops, oavsett om det handlar om muntligt berättande eller klassiska sagostrukturer. Det viktigaste är att få eleverna att känna att just de har förmågan att berätta, och att historierna de bär på är viktiga, oavsett form eller uttryck.

Olivia Bergdahl – Göteborg

Olivia Bergdahl nominerades till augustpriset 2019 för boken Barnet – en sonettkrans. Hon blev svensk mästare i poetry slam redan som 17-åring, och kom fyra i VM året därpå. Hon har turnerat som poet sedan 2006, gett ut poesiböcker och romaner, fått ett flertal stipendier och utmärkelser och gjort skolbesök i över femton år.

Olivia är lika delar spoken word-poet och författare. Hon skriver rytmisk poesi som rimmar mycket. Olivia tror på språkets stora frihet och möjligheter, och är övertygad om att alla har en inneboende förmåga att behärska det – inte genom att vara ”duktiga”, utan genom att finna orden som gör att den som läser eller lyssnar tar en på allvar.

Charlotte Jansdotter - Stockholm

Charlotte är tidigare Uppsalamästare i poetry slam och bronsmedaljör i SM i poetry slam. Hon har framträtt på Dramaten och spoken word, hennes poesi har publicerats i Krispiga kaskaders antologi och hon har vunnit pris i Live at heart Lyric. Framträdandet Mäktig/Du hade glömt har fått stor spridning, och hyllats av bland andra Mia Skäringer.

I sina dikter berör Charlotte människans sårbarhet, förlusterna vi drabbas av och allt som skaver och sliter i oss. Brännande och närgånget, med glimtar av ljus och hopp. Hon brinner för sociala frågor och är skrivkurslärare på en verksamhet för människor med psykisk ohälsa.

Antonia Eriksson - Stockholm

Antonia Eriksson är en spoken word-poet och föreläsare med rötterna i England. Språket har gett henne många lyssnare världen över via sociala medier och digitala evenemang. Antonia har uppträtt på Kungliga Slottet för Drottning Silvia och är dessutom flerfaldig finalist i poetry slam-SM.

Antonia Erikssons dikter är råa och sårbara. Hon tar med sig sin aktivism in i sitt skrivande och bär hjärtat på armen varje gång hon kliver upp på scenen. Poesi är hennes medium för att ta kontakt och plantera ett frö av hopp och inspiration i människor.

Henry Bowers – Uppsala

Henry Bowers är en prisbelönt och berest rappare och spoken word-poet. Han har uppträtt på poesifestivaler på de flesta kontinenter planeten har att erbjuda, gjort sig ett namn på battlerapscenen såväl nationellt som internationellt samt hållit i ett oräkneligt antal skrivarworkshops i skolor runt om i landet.

Henrys workshops fokuserar mycket på ordvrängande och konstruerande av ordlekar samt avancerad rimteknik.

Anna Arvidsdotter – Malmö

Anna Arvidsdotter är poet och författare, aktuell med diktsamlingen Händer att hålla i. Hennes klassmedvetna poesi pekar på absurditeter i arbetet, och med lyrisk lekfullhet, rytm och stilsäkerhet sticker hon hål på den senkapitalistiska omvärlden. Hennes skrivande har prisats i flera omgångar, bland annat med Arbetarrörelsens kulturpris i Malmö 2020. Anna är också en av eldsjälarna bakom Malmös spoken word-scen.

Som skrivpedagog är Annas huvudfokus att skapa en varm miljö där det är lätt att våga. Låga trösklar och högt i tak är förutsättningar för att text och tanke ska kunna växa fritt.

Madelene Edlund – Umeå

Madelene Edlund är föreläsare, workshopledare, inspiratör och poet. Hon ger workshops i ord, bild, poesi, form och konst för barn, unga och vuxna, och har arbetat med grupper i Skapande skola och Skapande förskola i flera år.

Madelene ställer sig gärna på scen med sina ord. Hon är utbildad i kreativt skrivande på Umeå universitet, och bor utanför Umeå med naturen och havet utanför husknuten.

Madelene var Berättarkraft-stipendiat 2019 och tilldelades 2012 ett Reach for Change-stipendium.

S.T.I.C.S – Helsingborg

S.T.I.C.S (Sounds That Inspire Conscious Souls) är ett skandinaviskt musik-, konst- och poesikollektiv som har varit med och grundat rap-battlen The O-Zone battles samt samarbetat med världsartister som Brother Ali, Dead Prez, och Seinabo Sey. Just nu aktuella med litterära verket The anthology of the aware Vol. 1.

S.T.I.C.S har tagit två SM guld i poetry slam och har en USA-turné samt otaliga skolbesök bakom sig. Om skrivandet säger S.T.I.C.S. ”Det är viktigt att skriva, det är en ingång till en sida av dig själv som du har aldrig sett förr.”

Oskar Hanska – Göteborg

Oskar Hanska får ungdomar som hatar poesi att älska dikter.

Med 14 år och turnéer i 13 länder är Oskar en av Sveriges främsta spoken word-poeter. Han är tidigare svensk, nordisk och europeisk mästare i poetry slam, samt prisad och nominerad vid galor som Manifest och Folk & Världsmusik.

Frej Haar – Malmö

Frej Haar är en poet med snart tio år på svenska scener, som vann både SM och EM i poetry slam 2017. Hen är utbildad i skrivande vid Skurups folkhögskola och Kvinnofolkhögskolan i Göteborg. Frej arbetar även med kulturarvspedagogik och ideella föreningar. I hens eget skrivande handlar det ofta om sexualitet, biologi, samhällskritik och fåglar – gärna på svenska, finska och danska samtidigt.

Som skrivpedagog arbetar Frej gärna med kollektivt skrivande, fanzine-tillverkning, översättning och att blanda flera olika språk, skrivprocessen samt att vända på och leka med olika perspektiv och positioner.

Maria Maunsbach – Malmö

Maria Maunsbach romandebuterade 2018 med kritikerrosade Bara ha roligt, och följde året därpå upp med romanen Hit, men inte längre. Innan dess vann hon Umeå Novellpris 2014 för novellen Irma & Inez, men före prosan vann hennes hjärta tog hon sin första stapplande litterära steg på poetry slam-scenen, där hon bland annat blev malmömästare två år i rad.

De senaste åren har hon även arbetat på en folkhögskoleutbildning med fokus på det skrivna berättandet.

Hanna Haag – Borås

Hanna Haag är flerfaldig SM-medaljör i poetry slam. Till vardags arbetar hon som projektledare på en av landets stadsteatrar. Med närmare 15 års erfarenhet av professionellt arbete inom scenkonstområdet är hon fast övertygad om att kultur är något av det viktigaste vi har i arbetet med in- och utvecklandet av barn och ungas relationer till sig själva och omvärlden.

Hanna håller workshops i kreativt skrivande, kollektivt skrivande, skrivande för scenen och som verktyg i arbetet med psykisk (o)hälsa. Själv skriver hon allra helst om det som brinner – i samhället, i människan och människor emellan.

Anton Höber – Göteborg

Anton Höber är utbildad lärare i svenska och teater. Sedan 2017 har han jobbat med text och scen på Nordiska Vislinjen i Kungälv och sen två år är han linjeledare för Nordiska Skrivarskolan hos samma arbetsgivare.

Som artist uppträder han med band eller i eget namn med en blandning av scenpoesi och musik. En av hans superkrafter är att leverera på beställning – han har specialskrivit allt ifrån begravningssonetter och feministiska översättningar av Elvis Presley, till lyrik till folkracekonfirmationslägret i Sysslebäck.

För Anton är lekfullhet är ett ledord i såväl pedagogik som konstnärskap. I sitt skrivande undersöker han gärna maktförhållanden i relationer och balansen mellan humor och gravallvar.

Matiss Silins – Borås

Matiss Silins är Ordkanons grundare och Sveriges första spoken word-pedagog med tio års erfarenhet av workshops i skolor. Har varit aktiv estradpoet sedan 1997 och har en gedigen bakgrund inom poetry slam som tävlande, coach, arrangör, konferencier och har plockat en handfull medaljplatser i svenska mästerskap.

Matiss anser att inspiration ska gå före information och att ditt sätt att skriva är viktigare än rätt sätt att skriva.