Vilka är vi

Genom Ordkanon kan du boka poeter, pedagoger och artister i hela Sverige. Söker du någon särskild poet, en mästare i poetry slam eller en viss specialkompetens så är det hos oss du finner det. Här presenterar vi de av våra över 40 professionella poeter som är mest aktuella just nu.

Simon Matiwos – Stockholm

Simon Matiwos blev 2015 års vinnare av SM i poetry slam, både i lag och individuellt. Han vann även Ortens bästa poet 2015. Har sedan dess tävlat i världsmästerskapen och uppträtt med spoken word i hela landet samt i övriga Norden.

Som en del av föreningen Förenade Förorter har han varit med och tagit emot Svenska PENs Bernspris och Stockholms stads Bellmanpris för sina insatser.

Simon har många års erfarenhet av workshops i skolor och för olika organisationer och föreningar över hela landet. Genomgående för hans workshop är ett fokus på retorik och spoken word, som spänner från rim via allitterationer till metaforer.

Genomför gärna digitala workshops.

Louise Buenafe Mistén – Malmö

Louise Buenafe Mistén blev Hallandsmästare i Poetry Slam 2018, och vann samma år även Poetry Slam på Bokmässan i Göteborg. Utbildningar i litterär gestaltning och scenproduktion, och en bakgrund som ljuddesigner, ger Louise en gedigen kunskapsbas i det mesta som rör skrivande och framträdande. Med intensitet och puls utforskar Louise våra mest gemensamma känslor: sorg, förlust, saknad, längtan, hopp.

Genomför gärna digitala workshops.

Ismael Ataria – Falun

Ismael Ataria är poet och artist med fötterna i både humor och allvar. Han har gjort hundratals föreläsningar, poesiframträdande och workshops över hela landet. Han har gett ut böcker, skivor och mottagit flera priser och utmärkelser, bland annat Frödingstipendiet 2016.

Genomför gärna digitala workshops.

Anna Arvidsdotter – Malmö

Anna Arvidsdotter är verksam som poet, författare, redaktör och skrivpedagog. Hennes skrivande cirkulerar kring klasstillhörighet och relationer bortom tvåsamhetsnormen, vilket resulterar i hudnära samhällsskildringar och lyriska nedslag i det mänskliga varat. Hon har ett självklart sätt att leverera texter från scenen med en nerv och en närvaro som berör.

Anna har en kandidatexamen i litterär gestaltning från författarskolan vid Lunds universitet, och mottog arbetarrörelsens kulturpris i Malmö 2020.

Genomför gärna digitala workshops.

Madelene Edlund – Umeå

Madelene Edlund är föreläsare, workshopledare, inspiratör och poet. Hon ger workshops i ord, bild, poesi, form och konst för barn, unga och vuxna, och har arbetat med grupper i Skapande skola och Skapande förskola i flera år.

Madelene ställer sig gärna på scen med sina ord. Hon är utbildad i kreativt skrivande på Umeå universitet, och bor utanför Umeå med naturen och havet utanför husknuten.

Madelene var Berättarkraft-stipendiat 2019 och tilldelades 2012 ett Reach for Change-stipendium.

Genomför gärna digitala workshops.

Mollgan – Göteborg

Mollgan är hiphopartisten som gjort sig känd med sina samhällskritiska undergroundhits ACTA PÅ DIG, NON STOP och När Det Brinner. När han inte turnerar runt i norden med sin musikerarmé så undervisar han i poesi, hiphop och textförfattande, där det största fokuset ligger på att få varje elev att våga uttrycka sin röst och sina tankar.

Tusentals ungdomar har lärt sig skriva och framföra texter under Mollgans workshops, och dessa texter har även lett till stora uppföljningsprojekt: bl.a musikalen Det simmar en fisk i mitt huvud på Folkteatern, utställningen UNG POESI på Röda Sten Konsthall och två böcker publicerade av Kulturskolan City.

Genomför gärna digitala workshops.

Josefin Sîlan Karlsson – Älvsbyn

Josefin Sîlan Karlsson är en svenskkurdisk scenpoet, konstnär och socialpedagog med hjärtat i den norrbottniska glesbygden.

På en bas av lekfullhet och socialpedagogik bygger hon workshops som inspirerar och utvecklar. Hon jobbar gärna med skrivande och skapande som verktyg för att hantera frågor om psykisk (o)hälsa, värdegrund, normkritik och gruppdynamik.

Josefin Sîlan vann SM i poetry slam 2016 och är även en del av Det Nya Gardet; svenska lagmästare i poetry slam 2018.

Genomför gärna digitala workshops.

Louise Halvardsson – Göteborg

Louise Halvardsson är en prisbelönt författare och scenpoet, och har gett ut bland annat romanen Punkpoet med svensk brytning och diktsamlingen Kramabstinens – skramlad scenpoesi. Hon har inspirerat både ungdomar och vuxna att jobba med det skrivna och talade ordet i snart 15 år.

Hennes specialteman är identitet, sexualitet, kreativitet och att skriva för att må bra. Hon har framträtt och hållit workshops på alltifrån fritidsgårdar till psykiatriska avdelningar på sjukhus.

Genomför gärna digitala workshops.

Vilska Lindgren – Malmö

Vilska Lindgren är en etablerad estradpoet och dramatiker. Hon är utbildad vid bland annat Författarskolan på Lunds Universitet, och har arbetat med workshops och framträdanden genom Ordkanon i 10 år.

Vilska tror på att göra språk tillgängligt. Hon fascineras av sagor och historieberättande; något som är en tydlig kärna även i hennes workshops, oavsett om det handlar om muntligt berättande eller klassiska sagostrukturer. Det viktigaste är att få eleverna att känna att just de har förmågan att berätta, och att historierna de bär på är viktiga, oavsett form eller uttryck.

Genomför gärna digitala workshops.

Niklas Mesaros – Stockholm

Niklas Mesaros skriver om romantiska succéer och misslyckanden i vardagen.
Med sin poesi undersöker Niklas blåmärkena vi alla bär. Med humor och närvaro beskriver han de stora känslorna med minsta möjliga medel. Han regisserar på Dramaten, föreläser med feministisk agenda och bokdebuterade 2018 på Rabén&Sjögren med Sjöhästar, en relationsroman om att göra slut.

Genomför gärna digitala workshops.

Olivia Bergdahl – Göteborg

Olivia Bergdahl nominerades till augustpriset 2019 för boken Barnet – en sonettkrans. Hon blev svensk mästare i poetry slam redan som 17-åring, och kom fyra i VM året därpå. Hon har turnerat som poet sedan 2006, gett ut poesiböcker och romaner, fått ett flertal stipendier och utmärkelser och gjort skolbesök i över femton år. Våren 2022 är hon aktuell med sin fjärde bok.

Olivia är lika delar spoken word-poet som författare. Hon skriver rytmisk poesi som rimmar mycket. Olivia tror på språkets stora frihet och möjligheter, och är övertygad om att alla har en inneboende förmåga att behärska det – inte genom att vara ”duktiga”, utan genom att finna orden som gör att den som läser eller lyssnar tar en på allvar.

Ronja Möller – Malmö

Ronja Möller halkade in på poetry slam-scenen för 8 år sedan med sin personliga barrikadpoesi. Sedan dess har hon varit starkt engagerad i södra Sveriges poesiscen – både som poet, MC, arrangör och workshopledare.

De senaste åren har hennes finurliga workshops gästat nästan alla Hallands gymnasieskolor men också tagit henne så långt som till ett av Polens största universitet där hon introducerade svensk spoken word för deras elever på svenska programmet 2017. Nu är hon nyutexaminerad från teaterlinjen vid Fridhems folkhögskola och redo att blanda teater och spoken word såväl på scenen som i klassrummet.

Genomför gärna digitala workshops.

S.T.I.C.S – Helsingborg

S.T.I.C.S (Sounds That Inspire Conscious Souls) är ett skandinaviskt musik-, konst- och poesikollektiv som har varit med och grundat rap-battlen The O-Zone battles samt samarbetat med världsartister som Brother Ali, Dead Prez, och Seinabo Sey. Just nu aktuella med litterära verket The anthology of the aware Vol. 1.

S.T.I.C.S har tagit två SM guld i poetry slam och har en USA-turné samt otaliga skolbesök bakom sig. Om skrivandet säger S.T.I.C.S. ”Det är viktigt att skriva, det är en ingång till en sida av dig själv som du har aldrig sett förr.”

Genomför gärna digitala workshops.

Oskar Hanska – Göteborg

Oskar Hanska får ungdomar som hatar poesi att älska dikter.

Med 14 år och turnéer i 13 länder är Oskar en av Sveriges främsta spoken word-poeter. Han är tidigare svensk, nordisk och europeisk mästare i poetry slam, samt prisad och nominerad vid galor som Manifest och Folk & Världsmusik.

Frida Scar - Göteborg

Frida Scars smattrande rap och engagerande texter har gjort henne till en omtyckt liveartist på hiphopscenen. Sedan hon släppte sin debut-ep Schhh har hon synts på de flesta klubbscenerna runt om i Sverige.

Den som har ordet har makten, och att få inspirera barn och unga till att själva hitta sina uttryck ser Frida som en ynnest. I sina workshops jobbar hon med att få deltagarna att bli bekväma i sina kroppar, våga göra fel och släppa loss. Målet är att ni ska känna er avslappnade, ha kul och våga tro på att ni kan.

Frej Haar – Malmö

Frej Haar är en dansk-svensk spoken word-poet som äntrade scenen 2014. Under åren har hen hunnit uppträda i flera länder och som MC fått publik att kikna av skratt med sina brandtal om fjällripor. På scen talas det om historia, arv, identitet, biologi och samhällskritik.

Frej är utbildad bebyggelseantikvarie med rötter inom musik och fanzine-tillverkning, och blev 2017 svensk och europeisk mästare i poetry slam. I sina workshops arbetar hen gärna med kollektivt skrivande, språkblandning och skrivandeprocessen.

Genomför gärna digitala workshops.

Maria Maunsbach – Malmö

Maria Maunsbach romandebuterade 2018 med kritikerrosade Bara ha roligt, och följde året därpå upp med romanen Hit, men inte längre. Innan dess vann hon Umeå Novellpris 2014 för novellen Irma & Inez, men före prosan vann hennes hjärta tog hon sin första stapplande litterära steg på poetry slam-scenen, där hon bland annat blev malmömästare två år i rad.

De senaste åren har hon även arbetat på en folkhögskoleutbildning med fokus på det skrivna berättandet.

Genomför gärna digitala workshops.

Amer Sarsour – Uppsala

Amer Sarsour har under tio år specialiserat sig på scenframförande och spoken word. Han har uppträtt på några av de mest prestigefyllda scenerna i Sverige, framträtt på radio samt haft internationella poesisamarbeten. Han skriver och spelar in musik, främst inom genren rap/hiphop.

Amer har gått Biskop-Arnös författarskola och studerar i dagsläget en master i retorik vid Uppsala universitet. Hans erfarenheter gör att han erbjuder många olika verktyg för att skriva och framföra sina texter på bästa möjliga sätt. Ni som bokar Amer kan förvänta er en pedagogisk, intresseväckande och inspirerande workshop.

Genomför gärna digitala workshops.

Henry Bowers – Uppsala

Henry Bowers är en prisbelönt och berest rappare och spoken word-poet. Han har uppträtt på poesifestivaler på de flesta kontinenter planeten har att erbjuda, gjort sig ett namn på battlerapscenen såväl nationellt som internationellt samt hållit i ett oräkneligt antal skrivarworkshops i skolor runt om i landet.

Henrys workshops fokuserar mycket på ordvrängande och konstruerande av ordlekar samt avancerad rimteknik.

Genomför gärna digitala workshops.

Hanna Haag – Borås

Hanna Haag är flerfaldig SM-medaljör i poetry slam. Till vardags arbetar hon som projektledare på en av landets stadsteatrar. Med närmare 15 års erfarenhet av professionellt arbete inom scenkonstområdet är hon fast övertygad om att kultur är något av det viktigaste vi har i arbetet med in- och utvecklandet av barn och ungas relationer till sig själva och omvärlden.

Hanna håller workshops i kreativt skrivande, kollektivt skrivande, skrivande för scenen och som verktyg i arbetet med psykisk (o)hälsa. Själv skriver hon allra helst om det som brinner – i samhället, i människan och människor emellan.

Anton Höber – Göteborg

Anton Höber är utbildad lärare i svenska och teater. Sedan 2017 har han jobbat med text och scen på Nordiska Vislinjen i Kungälv och sen två år är han linjeledare för Nordiska Skrivarskolan hos samma arbetsgivare.

Som artist uppträder han med band eller i eget namn med en blandning av scenpoesi och musik. En av hans superkrafter är att leverera på beställning – han har specialskrivit allt ifrån begravningssonetter och feministiska översättningar av Elvis Presley, till lyrik till folkracekonfirmationslägret i Sysslebäck.

För Anton är lekfullhet är ett ledord i såväl pedagogik som konstnärskap. Får han skriva fritt undersöker han helst maktförhållanden i relationer genom dramatikmanus och balansen mellan humor och gravallvar i sångtexter.

Matiss Silins – Borås

Matiss Silins är Ordkanons grundare och Sveriges första spoken word-pedagog med tio års erfarenhet av workshops i skolor. Har varit aktiv estradpoet sedan 1997 och har en gedigen bakgrund inom poetry slam som tävlande, coach, arrangör, konferencier och har plockat en handfull medaljplatser i svenska mästerskap.

Matiss anser att inspiration ska gå före information och att ditt sätt att skriva är viktigare än rätt sätt att skriva.