Allmän info för dig som poet

De här sidorna är för dig som är yrkesverksam scenpoet. Här hittar du information och tips som är tänkta att inspirera, stötta och stärka dig i ditt arbete. Vi har samlat allt ifrån arvodesrekommendationer och fakturamallar till länkar och checklistor. Du som ingår i nätverket kommer dessutom så småningom få tillgång till en unik övningsbank, full med roliga skriv- och uppläsningsövningar på tema scenpoesi och spoken word. Är det någon information du saknar eller vill dela med dig av? Hör av dig till oss! Kontaktformulär hittar du längst ner på sidan.

INNEHÅLL:

MALLAR & CHECKLISTOR

OM MOMS OCH FAKTURERING

LÄNKAR

  • Intresseorganisationer, information och arvodesrekommendationer
  • Administration och ekonomi
  • Stipendier och bidrag
  • Arbetsmiljö och hälsa

ARVODESREKOMMENDATIONER

 

 

 

MALLAR & CHECKLISTOR

Här hittar du fakturamallar för fakturor med eller utan moms (beroende på om din verksamhet är momsbefriad eller ej), och checklistor inför workshops och skolbesök – på plats eller digitalt. En mall för avtal med uppdragsgivare är också snart på gång. Hör gärna av dig till josefin@ordkanon.se om det är någon mall eller checklista du saknar.

 

CHECKLISTA WORKSHOPSCHECKLISTA DIGITALA WORKSHOPSFAKTURAMALL MED MOMSFAKTURAMALL MOMSBEFRIAD

Mall för reseräkning

 

 

 

 

OM MOMS OCH FAKTURERING

I följande två informationsblad kan du läsa mer om moms respektive fakturering. Informationen är speciellt framtagen för dig som jobbar med scenkonst, och samlar information från Skatteverket, Verksamt, Författarförbundet med flera, samt drygt 20 år av samlad kunskap och erfarenhet från oss på Ordkanon AB. Ibland ändras lagar och regler och vi kan ha missat eller feltolkat något – kom ihåg att det alltid är du som företagare som är ansvarig för att följa rådande regelverk. Vi hoppas i alla fall att informationsbladen kan hjälpa dig på vägen. Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar, eller om det finns annan liknande info som du gärna skulle se sammanfattad på ett liknande sätt.

 

OM FAKTURERINGOM MOMS

 

 

 

LÄNKAR

Här kommer en lista med användbara länkar om lite av varje. Har du något länktips som skulle kunna passa här, hör gärna av dig!

 

Intresseorganisationer, information och arvodesrekommendationer

KLYS, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnden samlad röst för yrkesverksamma kulturskapare i Sverige inom områdena ord, ton, scen/film och bild/form i frågor av gemensamt intresse.

Författarcentrumen politiskt och religiöst obunden ideell förening för yrkesverksamma författare. Uppdelad i fyra regioner: Författarcentrum Norr, Författarcentrum Syd, Författarcentrum Väst och Författarcentrum Öst.

Sveriges Författarförbund en intresseorganisation för dig som är verksam som författare eller litterär översättare. Arbetar med ekonomiska, juridiska och sociala frågor som rör det litterära yrkesutövandet.

Musikerförbundetett fackförbund för yrkesverksamma musiker och artister. 

Kulturrådet Kulturaktörinformation till dig som arbetar som kulturaktör inom Skapande skola-projekt.

 

Administration och ekonomi

Verksamtsamlar information och e-tjänster från myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.

Skatteverket Företaginformation och blanketter för dig som driver företag. 

 

Stipendier och bidrag

KulturrådetDelar varje år ut runt 2,5 miljarder kronor inom områdena litteratur, läsfrämjande och bibliotek, bild- och formkonst, museer, musik, teater, dans och nutida cirkus, Skapande skola samt nationella minoriteters kultur.

BoktuggLista på svenska stipendier du som författare kan söka (skapad 2019).

Verksamt Text & LitteraturLista över stipendier inom Text och Litteratur.

Verksamt ScenkonstLista över stipendier och bidrag inom Scenkonst.

 

Arbetsmiljö och hälsa

Arbetsmiljöverket om röst – ”Belasta rösten rätt”, information för dig som arbetar med rösten som arbetsverktyg.

Arbetsmiljöverket om dator- och bildskärmsarbete – Information för dig som arbetar vid dator och bildskärm.

Hållbart företagande – Tips och råd för att undvika att hamna i ohälsosam stress, utbrändhet och psykisk ohälsa som egenföretagare, från Företagarna.se.

Anna Logoped – Hemsida med information om röstanvändning och -hälsa för dig som arbetar med rösten som arbetsverktyg.

Röstanvändning – Information om röstanvändning, tips och råd från Anna Logoped (.pdf)

Rörfonation – Information om rörfonation (avslappningsövning för stämband) från Anna Logoped (.pdf)

Ljudutjämningssystem – Information om ljudutjämningssystem från Anna Logoped

 

 

 

ARVODESREKOMMENDATIONER

ARVODESREKOMMENDATIONER

 

Vill du också bli Ordkanon?

Ordkanon är på ständig jakt efter poeter och pedagoger som brinner för spoken word och vill hålla workshops, föreläsningar eller framträdanden. Vi förmedlar yrkesverksamma poeter, och söker dig som varit aktiv i minst tre år med ett minimum av tio arvoderade uppdrag per år – eller som har motsvarande erfarenhet. Vi tar även hänsyn till eventuell annan erfarenhet av scenkonst och pedagogik vid förmedling och rekrytering, och gör en helhetsbedömning av kompetens, lämplighet och erfarenhet.

Vill du ingå i vårt nätverk och kanske också förmedlas till uppdrag? Läs mer om våra kriterier här: