Vilka är vi

Vi är Ordkanon! Vårt nätverk är unikt, ingen annanstans finner du en bredare bank av spoken word och scenpoesi. Genom Ordkanon kan du boka poeter, pedagoger och artister i hela Sverige. Söker du någon särskild poet, en mästare i poetry slam eller en viss specialkompetens så är det här du finner det.

Ordkanonerna!

Lär känna nätverket Ordkanon. Nätverket består av cirka 40 professionella poeter. Här presenteras de som är mest aktiva just nu.

“Jag har lärt mig att ingen kan säga till mig hur jag ska skriva. Att alla är poeter och att jag är poet.”

— Elev


Simon Matiwos – Stockholm

Simon Matiwos blev 2015 års vinnare av Svenska Mästerskapen i Poetry slam,  både i lag och individuella tävlingen. Han står även som vinnare av Ortens bästa poet 2015, som då var ett kval till Poetry Slam SM. Har sedan dess tävlat i Världsmästerskapen och uppträtt med spoken word i hela landet samt i övriga Norden.

Efter vinsten i Poetry Slam SM var han en av grundarna till Ortens Bästa Poet 2016-2018 som blev nationell succé med 10 deltagande städer. Simon har många års erfarenhet av workshops i skolor och för olika organisationer samt har hållit kurser för deltagare i Ortens Bästa Poet. Genomgående för hans workshop är ett fokus på retorik och spoken word som spänner från rim via allitterationer till metaforer.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Louise Halvardsson – Göteborg

Louise Halvardsson är en prisbelönt författare och scenpoet, aktuell med romanen Punkpoet med svensk brytning och diktsamlingen Kramabstinens – skramlad scenpoesi. Hon har inspirerat både ungdomar och vuxna att jobba med det skrivna och talade ordet i snart 15 år.

Hennes specialteman är identitet, sexualitet, kreativitet och att skriva för att må bra. Hon har framträtt och hållit workshops på alltifrån fritidsgårdar till psykiatriska avdelningar på sjukhus.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Ismael Ataria – Karlstad/Falun

Ismael Ataria är poet och artist med fötterna i både humor och allvar. Han har gjort hundratals föreläsningar, poesiframträdande och workshops över hela landet. Han har gett ut böcker, skivor och mottagit flera priser och utmärkelser, bland annat Frödingstipendiet 2016.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Louise Buenafe Mistén – Malmö

Louise Buenafe Mistén blev Hallandsmästare i Poetry Slam 2018. Samma år vann hon även Poetry Slam på Bokmässan i Göteborg. Louise har uppträtt på scener runtom i Sverige och England i över tio års tid. Hennes texter handlar ofta om mellanrum och korta ögonblick som glöms bort i vardagshetsen. Med sin bakgrund som ljuddesigner ger Louise gärna skrivövningar med fokus på att lyssna.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Niklas Mesaros – Stockholm

Niklas Mesaros skriver om romantiska succéer och misslyckanden i vardagen.
Med sin poesi undersöker Niklas blåmärkena vi alla bär. Med humor och närvaro beskriver han de stora känslorna med minsta möjliga medel. Han regisserar på Dramaten, föreläser med feministisk agenda och bokdebuterade 2018 på Rabén&Sjögren med ”Sjöhästar”, en relationsroman om att göra slut.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Alma Kirlic – Uppsala

Alma Kirlic är spoken word-poet, författare, ståuppkomiker och dramatiker. Hon har under många år uppträtt på olika scener runt om i landet, på allt från Hultsfredsfestivalen till Dramaten. Hon har även deltagit i internationella utbyten, senast i Chengdu i Kina. Hösten 2015 debuterade hon med romanen ”En svensk kändis” och hösten 2019 var hon aktuell med pjäsen ”Kul med en kvinna!” på Uppsala stadsteater.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Anna Arvidsdotter – Malmö

Anna Arvidsdotter är poet och författare från den skånska bokskogen. Med mångårig arrangörserfarenhet, bland annat som projektledare för internationella scoutläger och SM i poetry slam, erbjuder hon skräddarsydda workshops, kurser, eventledning och uppträdanden med mera. Det egna skrivandet består ofta av hudnära samhällsskildringar med fokus på arbetets avtryck. Oavsett om det levereras från scen eller läses från boksida lämnar det sällan mottagaren oberörd

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Amer Sarsour – Uppsala

Amer Sarsour har under tio år specialiserat sig på scenframförande och spoken word. Han har uppträtt på några av de mest prestigefyllda scenerna i Sverige, framträtt på radio samt haft internationella poesi-samarbeten. Han är även rappare och har skrivit och släppt många hiphop-låtar. Förutom detta är Amer utbildad retoriker och erbjuder verktyg för att skriva och framföra sina texter på bästa möjliga sätt. Ni som bokar Amer kan förvänta er en pedagogisk, intresseväckande och inspirerande workshop.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Madelene Edlund – Umeå

Madelene Edlund är föreläsare, workshopledare, inspiratör och poet. Ger workshops i ord, bild, poesi, form och konst för barn, unga och vuxna. Ställer sig gärna på scen med sina ord. Har arbetat med grupper i Skapande skola och Skapande förskola i flera år. Utbildad i kreativt skrivande på Umeå Universitet. Bor utanför Umeå med naturen och havet utanför husknuten.

Berättarkraft-stipendiat 2019 och tilldelades 2012 ett Reach for Change-stipendium.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Henry Bowers – Uppsala

Henry Bowers är en prisbelönt och berest rappare och spoken word-poet. Han har uppträtt på poesifestivaler på de flesta kontinenter planeten har att erbjuda, gjort sig ett namn på battlerapscenen såväl nationellt som internationellt samt hållit i ett oräkneligt antal skrivarworkshops i skolor runt om i landet.

Henrys workshops fokuserar mycket på ordvrängande och konstruerande av ordlekar samt avancerad rimteknik.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Frej Haar – Göteborg/Varberg

Frej Haar är en dansk-svensk spoken word-poet som äntrade scenen 2014. Under åren har hen hunnit uppträda i flera länder och som MC fått publik att kikna med sina brandtal om fjällripor. I sina workshops arbetar hen gärna med kollektivt skrivande, språkblandning och skrivandeprocessen. På scen talas det om historia, arv, identitet, biologi och samhällskritik. Frej är utbildad bebyggelseantikvarie med rötter inom musik och fanzine-tillverkning, och blev 2017 svensk och europeisk mästare i poetry slam.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Mollgan – Göteborg

Mollgan är hiphopartisten som gjort sig känd med sina samhällskritiska undergroundhits ”ACTA PÅ DIG”, ”NON STOP” och ”När Det Brinner”. När han inte turnerar runt i norden med sin musikerarmé så undervisar han i poesi, hiphop och textförfattande, där det största fokuset ligger på att få varje elev att våga uttrycka sin röst och sina tankar.

Tusentals ungdomar har lärt sig skriva och framföra texter under Mollgans workshops, och dessa texter har även lett till stora uppföljningsprojekt: bl.a musikalen ”Det simmar en fisk i mitt huvud” på Folkteatern, utställning ”UNG POESI” på Röda Sten Konsthall och två böcker publicerade av Kulturskolan City.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

S.T.I.C.S – Helsingborg

S.T.I.C.S (Sounds That Inspire Conscious Souls) är ett skandinaviskt musik-, konst- och poesikollektiv som har varit med och grundat rap-battlen The O-Zone battles samt samarbetat med världsartister som Brother Ali, Dead Prez, och Seinabo Sey. Just nu aktuella med: Weapon Of Choice.

S.T.I.C.S har tagit två SM guld i Poetry slam och har en USA-turné samt otaliga skolbesök bakom sig. Om skrivandet säger S.T.I.C.S. ”Det är viktigt att skriva, det är en ingång till en sida av dig själv som du har aldrig sett förr.”

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Olivia Bergdahl – Göteborg

Olivia Bergdahl blev svensk mästare i Poetry Slam när hon var 17 år gammal, och sedan världsfyra året därpå. Hon har gett ut diktsamlingen ”Demo”, romanen ”Efter Ekot” samt, med stråkkvartetten Olivias Poesiorkester, skivan ”Eldorado”. Nu skriver hon på sin andra roman, ett arbete som går att följa via Tidningen Skrivas blogg ”En roman blir till”.

”Barnet – en sonettkrans” utkom 2019 och nominerades till Augustpriset.

Boka poet

Josefin Sîlan Karlsson – Älvsbyn

Josefin Sîlan Karlsson är en svenskkurdisk scenpoet med hjärtat i den norrbottniska glesbygden. Hon skriver personligt så det blir politiskt och politiskt så det blir personligt, med allvarlig humor och humoristiskt allvar. Josefin Sîlan är utbildad pedagog, vann Poetry Slam SM 2016 och är även en del av Det Nya Gardet, svenska lagmästare i poetry slam 2018.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Oskar Hanska – Göteborg

Oskar Hanska får ungdomar som hatar poesi att älska dikter.

Med 14 år och turnér i 13 länder är Oskar en av Sveriges främsta Spoken Word-poeter. Han är tidigare Svensk, Nordisk och Europeisk Mästare i Poetry Slam, samt prisad och nominerad vid galor som Manifest och Folk & Världsmusik.

2019 års vårturné gick från Nordisk Barnbokskonferens i Stavanger, via Danmarks Ord- och Litteraturfestival, genom Sverige och avslutades på Dramaten. I höst besöks Bokmässan och Oskars förlag Verbal Alfa ger ut ny poesi.

Boka poet

Hanna Haag – Göteborg/Borås

Hanna Haag är flerfaldig SM-medaljör i Poetry Slam. Teaterarbetare till vardags och estradpoet till fest. Hon har i dryga 10 år arbetat pedagogiskt med dans, teater och skrivande som verktyg för in- och utvecklandet av ungdomars relation till sig själva och omvärlden. Hon skriver om det som brinner – i samhället, i människan och människor emellan. Hanna är även en del av Det Nya Gardet, svenska lagmästare i poetry slam 2018.

Boka poet

Maria Maunsbach – Malmö

Maria Maunsbach romandebuterade 2018 med kritikerrosade Bara ha roligt, och följde året därpå upp med romanen Hit, men inte längre. Innan dess vann Umeå Novellpris 2014 för novellen Irma & Inez, men före prosan vann hennes hjärta tog hon sin första stapplande litterära steg på Poetry Slam-scenen där hon bland annat blev Malmömästare två år i rad.

De senaste åren har hon även arbetat på en folkhögskoleutbildning med fokus på det skrivna berättandet.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Andra Anna – Umeå

Andra Anna vann mycket välförtjänt SM i poetry slam 2019, med en röst som är helt unik för den svenska spoken word-scenen. Hennes poesi är en härlig blandning av personliga erfarenheter och skarp samhällssatir.  Dikterna levereras från scen med stor värme och humor –  Annas scennärvaro är helt klart något utöver det vanliga.

Boka poet

Ronja Möller – Svalöv

Ronja Möller halkade in på Poetry slamscenen för 5 år sedan med sin personliga barrikadpoesi. Sedan dess har hon varit starkt engagerad i Hallands poesiscen – både som poet, MC, arrangör och workshopledare. De senaste par åren har hennes finurliga workshops gästat nästan alla Hallands gymnasieskolor men också tagit henne så långt som till ett av Polens största universitet där hon introducerade svensk spoken Word för deras elever på svenska programmet.

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Erik Malm – Göteborg

Erik kommer ursprungligen från Kumla men är bosatt i Göteborg, där han jobbar som
Högstadielärare. Sedan 2013 har han framfört sin poesi på scener i bl.a. Örebro, Uppsala, Göteborg och
Phoenix. I poetry slam har han tävlat såväl på lokal som nationell nivå, och under de
senaste åren har han alltmer börjat jobba som arrangör och axlat MC-rollen. Erik har även utforskat övriga scenpoetiska fenomen såsom metaforbrottning och ordvits-SM.
Förutom poesi är Erik även utbildad serietecknare och har lång erfarenhet inom bildkonst med utställningar, workshops och illustrationsuppdrag i ryggsäcken.

Boka poet

Michael Horvath – Örebro

Michael Horvath har kallats ”2000-talets Tage Danielsson” för sitt sätt att konstruera postmoderna sagor i miniatyrformat. Han har vunnit nästan alla Örebromästerskap i poetry slam, och vann 2011 svenska mästerskapen i improesi. Sedan 10 år driver han Klubb Bubbla, Örebro Länsteaters scen – känd för att tillgängligt och underhållande visa upp alla former av svensk samtida estradpoesi. Vid sidan av poesin arbetar han som psykolog, och är van föreläsare som särskilt gillar ämnen i gränslandet mellan psykologi och kultur.

Boka poet

Joel Landberg – Göteborg

Joel Landberg är språkvetare med retorik som huvudområde, men han har också arrangerat, lett och deltagit i mängder av olika sorters poesievenemang, bl.a. vunnit Göteborgsslamen och varit i SM-final i poetry slam. Skillnaden mellan lyrik och retorik? Den är varken så liten eller så stor som man kan tro.

Boka poet

Henrik Bergkvist – Simrishamn

Henrik Bergkvist är tvåfaldig Svensk Mästare i muntligt berättande och även vunnit SM i improesi. Han har varit krönikör för Skånska Dagbladet (2009-2013) och gett ut kåserisamlingen ”Skrönikor”. Till vardags är Henrik huvudsakligen lärare i dramatik och teater, men han har också undervisat i lyrik och varit kursföreståndare för Glimåkra Folkhögskolas skrivarlinje (2012-2017).

Boka poet

Anton Höber – Göteborg

Anton Höber har utbildat blivande författare på skrivarlinjen, Bollnäs folkhögskola och framtidens singer-songwriters på Nordiska vislinjen i Kungälv. Flerfaldig Göteborgsmästare i poetry slam, ett lagguld från SM. Hans diktande har jämförts med Tage Danielssons och i sångerna växelverkar och växelvärker tillvarons skörhet med en avväpnande humor. Sveriges okrönte limerickkung?

Genomför gärna digitala workshops.

Boka poet

Matiss Silins – Borås

Matiss Silins är Ordkanons grundare och Sveriges första spoken word-pedagog med tio års erfarenhet av workshops i skolor. Har varit aktiv estradpoet sedan 1997 och har en gedigen bakgrund inom poetry slam som tävlande, coach, arrangör, konferencier och har plockat en handfull medaljplatser i Svenska Mästerskap.

Matiss anser att inspiration ska gå före information och att ditt sätt att skriva är viktigare än rätt sätt att skriva.

Boka poet