Workshops

Ordkanon erbjuder roliga och inspirerande workshops inom kreativt skrivande, muntlig framställning, poesi och spoken word. På ett proffsigt och engagerande sätt blandar våra poeter och pedagoger föredrag med skrivövningar och scentips, helt enligt era behov och för alla åldrar.

Våra workshops passar dig som letar efter en alldeles unik upplevelse – oavsett om det är för skolan, fritidsverksamheten, biblioteket, skrivutbildningen, företaget, fortbildningen eller föreningen. Exakt hur en workshop utformas beror på era önskemål och förutsättningar. Det kan vara ett pass på en timma, en heldag eller allt där emellan. En workshop kan vara ett enda tillfälle eller bestå av två eller flera besök av våra pedagogiska poeter.

Vårt mål efter en avslutad workshop är att deltagarna ska känna att språket är deras att böja, bända och förvandla – oavsett skriverfarenhet, bakgrund eller ålder. Därför går alla våra befintliga workshops att anpassa efter målgrupp och önskemål. Här nedan hittar du våra ordinarie workshop-upplägg. Har du andra önskemål eller idéer – kontakta oss direkt för att ta fram ett skräddarsytt upplägg för just era behov.

 

 

Spoken word

Under denna workshop får ni prova på lite av allt. Här erbjuds hela vår verktygslåda för skrivandet – dessutom ges tips och tricks för att läsa upp texten. I detta pass blir skrivandet och framträdandet lika viktiga, då spoken word handlar om att uppträda inför publik.

Lämpligt för deltagare från 10 år och uppåt.

 

 

Kreativt skrivande

Här utforskas orden och språket genom skrivandet. Under denna workshop fokuserar vi på att skapa texten. Med hjälp av en kompetent pedagog guidas ni i skrivövningar för att generera idéer, skriva texter och redigera era alster.

Lämpligt för deltagare från 10 år och uppåt.

 

 

Våga tala

Här står framträdandet i fokus! Vi bearbetar rampfeber och skaffar scenvana, övar vårt röstläge och testar kroppsspråket. Våra erfarna poeter ger sina bästa tips för att prata så att folk lyssnar.

Lämpligt för deltagare från 10 år och uppåt.

 

 

Hip hop/rap

I denna workshop utforskas rap-textens berättarteknik, struktur och möjligheter. Vi skriver bland annat rim, allitterationer och punchlines. Det ges också möjlighet att experimentera med rytmer, utforska sitt kroppsspråk och skapa text till beats.

Lämpligt för deltagare från 10 år och uppåt.

 

 

Måla med språk

Den här workshopen utforskar språket och fantasin! Vi leker med liknelser, ramlar över oväntade rim och mixar metaforer. Under denna upptäcktsfärd med språket undersöker vi också hur en uppläst dikt kan förändras med inlevelse, bildspråk, rytm och specialeffekter.

Lämpligt för deltagare från 5 år och uppåt.

 

 

Berätta

Här står berättarkonsten i fokus. Ni får prova att skapa historier både skriftligt och muntligt. Vi jobbar med spännande handling, roliga karaktärer och dramatiska miljöer.

Lämpligt för deltagare från 5 år och uppåt.

 

 

Storsamling

En pedagogisk poet håller en föreläsning eller föreställning. Här är det lätt att anpassa innehållet efter era önskemål. Vill ni ha en energisk show eller stilla poesiläsning? Föredrag om skrivande eller resonemang om rim? Önskar ni kanske en blandning av föredrag, poesiframträdande och några enstaka skrivövningar? Kontakta oss för att utforma en skräddarsydd
storsamling!

Lämpligt för deltagare från 5 år och uppåt. Minst 30 deltagare.

 

 

Skräddarsytt

Vill du ha en workshop på engelska eller något annat språk? Söker du efter en workshop för lärare, PR-konsulter eller poliser? Behöver du ha en särskild nisch på workshopen? Vill du boka en pedagog som även har koll på journalistik, poesi, dramatik eller prosa? Är deltagarna barn i förskoleåldern eller kanske seniorer? Kontakta oss med dina specifika önskemål, så ska vi finna pedagogen för just dig och din verksamhet.

ORDLISTA

SPOKEN WORD – Samlingsbegrepp för muntlig litteratur.
Allt från berättelser, dikter och hip hop, till komedi, politik, trams och djupaste allvar.
SCENPOESI – Poesi som framförs av en poet på scen. All scenpoesi är spoken word, men inte all spoken word är scenpoesi.
POETRY SLAM – Tävlingar i scenpoesi och spoken word.
MC/EMCEE – Master of Ceremonies, personen som leder ett poetry slam.
ORDKANON – Sveriges första och största förmedling av spoken word och scenpoesi.