MALLAR & CHECKLISTOR
OM MOMS OCH FAKTURERING
LÄNKAR
- Intresseorganisationer, information och arvodesrekommendationer
- Administration och ekonomi
- Stipendier och bidrag
- Arbetsmiljö och hälsa
ARVODESREKOMMENDATIONER
Här hittar du fakturamallar för fakturor med eller utan moms (beroende på om din verksamhet är momsbefriad eller ej), och checklistor inför workshops och skolbesök – på plats eller digitalt. En mall för avtal med uppdragsgivare är också snart på gång. Hör gärna av dig till josefin@ordkanon.se om det är någon mall eller checklista du saknar.
I följande två informationsblad kan du läsa mer om moms respektive fakturering. Informationen är speciellt framtagen för dig som jobbar med scenkonst, och samlar information från Skatteverket, Verksamt, Författarförbundet med flera, samt drygt 20 år av samlad kunskap och erfarenhet från oss på Ordkanon AB. Ibland ändras lagar och regler och vi kan ha missat eller feltolkat något – kom ihåg att det alltid är du som företagare som är ansvarig för att följa rådande regelverk. Vi hoppas i alla fall att informationsbladen kan hjälpa dig på vägen. Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar, eller om det finns annan liknande info som du gärna skulle se sammanfattad på ett liknande sätt.
Här kommer en lista med användbara länkar om lite av varje. Har du något länktips som skulle kunna passa här, hör gärna av dig!
Intresseorganisationer, information och arvodesrekommendationer
KLYS, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd – en samlad röst för yrkesverksamma kulturskapare i Sverige inom områdena ord, ton, scen/film och bild/form i frågor av gemensamt intresse.
Författarcentrum – en politiskt och religiöst obunden ideell förening för yrkesverksamma författare. Uppdelad i fyra regioner: Författarcentrum Norr, Författarcentrum Syd, Författarcentrum Väst och Författarcentrum Öst.
Sveriges Författarförbund – en intresseorganisation för dig som är verksam som författare eller litterär översättare. Arbetar med ekonomiska, juridiska och sociala frågor som rör det litterära yrkesutövandet.
Musikerförbundet – ett fackförbund för yrkesverksamma musiker och artister.
Kulturrådet Kulturaktör – information till dig som arbetar som kulturaktör inom Skapande skola-projekt.
Administration och ekonomi
Verksamt – samlar information och e-tjänster från myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.
Skatteverket Företag – information och blanketter för dig som driver företag.
Stipendier och bidrag
Kulturrådet – Delar varje år ut runt 2,5 miljarder kronor inom områdena litteratur, läsfrämjande och bibliotek, bild- och formkonst, museer, musik, teater, dans och nutida cirkus, Skapande skola samt nationella minoriteters kultur.
Boktugg – Lista på svenska stipendier du som författare kan söka (skapad 2019).
Verksamt Text & Litteratur – Lista över stipendier inom Text och Litteratur.
Verksamt Scenkonst – Lista över stipendier och bidrag inom Scenkonst.
Arbetsmiljö och hälsa
Arbetsmiljöverket om röst – ”Belasta rösten rätt”, information för dig som arbetar med rösten som arbetsverktyg.
Arbetsmiljöverket om dator- och bildskärmsarbete – Information för dig som arbetar vid dator och bildskärm.
Hållbart företagande – Tips och råd för att undvika att hamna i ohälsosam stress, utbrändhet och psykisk ohälsa som egenföretagare, från Företagarna.se.
Anna Logoped – Hemsida med information om röstanvändning och -hälsa för dig som arbetar med rösten som arbetsverktyg.
Röstanvändning – Information om röstanvändning, tips och råd från Anna Logoped (.pdf)
Rörfonation – Information om rörfonation (avslappningsövning för stämband) från Anna Logoped (.pdf)
Ljudutjämningssystem – Information om ljudutjämningssystem från Anna Logoped
Vill du också bli Ordkanon?
Ordkanon är på ständig jakt efter poeter och pedagoger som brinner för spoken word och vill hålla workshops, föreläsningar eller framträdanden. Vi förmedlar yrkesverksamma poeter, och söker dig som varit aktiv i minst tre år med ett minimum av tio arvoderade uppdrag per år – eller som har motsvarande erfarenhet. Vi tar även hänsyn till eventuell annan erfarenhet av scenkonst och pedagogik vid förmedling och rekrytering, och gör en helhetsbedömning av kompetens, lämplighet och erfarenhet.
Vill du ingå i vårt nätverk och kanske också förmedlas till uppdrag? Läs mer om våra kriterier här: