Josef på språkveckan i Blekinge

Publicerad Av den 28 Sep 2010 I Övrigt

Foto: Georg Gyllenfjell

Josef övar

Två gig på en vecka var det sagt, och så blev det. Jag anlände tidigt på onsdagsmorgonen (Den 22:a) till Knut Hahns Gymnasieskola i Ronneby tillsammans med Georg Gyllenfjell, en av arrangörerna, och Bengt Samuelsson, tolk för EU Kommissionen i Stockholm. Vi blev bjudna på kaffe och presenterade för lite utbytesstudenter från BTH (Blekinge Tekniska Högskola) som var där för att hålla ”speed-dating” i språk. Helt enkelt låta folk lära sig ett nytt språk. På 5 minuter. Yikes!

Jag blev närmad av en ung tjej som tydligen var där på sin lediga dag enbart för att få se mig uppträda. Egoboost! Tydligen hade en av hennes kompisar från Göteborg ringt henne och tipsat om att jag skulle läsa. Spännande att se hur ord om även små gig som det här sprider sig.

Så jag läste! Inför en halvt full aula med ungefär 150 elever och lärare närvarande. I 45 minuter bjöd jag på skratt, metaforer, analyser och tankar om språk, poesi och kultur. Språket som maktmedel hade fokus, och Georg sade senare att eleverna satt ”som tända ljus” under min läsning. Skönt att höra. En av mina bästa läsningar på mycket länge. Efteråt kom ett par tjejer fram till mig och frågade hur det hade gått med en tjej jag nämnde i en dikt (Tågbruden heter den), och det var kul att se hur de verkligen tog texterna till sig och inspirerades. Många nämnde att de börjat se på poesi på ett nytt sätt, och att de genast skulle hem och skriva. Pepp!

På fredagen mötte jag sen upp med Lovisa Malmgren Appelqvist, en annan helt fantastisk Ordkanon, för en läsning på galleria Wachtmeister i Karlskrona. Under två timmar så läste vi i korta fem-minutersstötar upp dikter och språkfinurliga analyser. Förutom svalt intresse från förbipasserande och lite halvkass akustik i hallen så gjorde både jag själv och Lovisa bra ifrån oss, och arrangören Georg var mycket nöjd och pratade varmt om framtida samarbeten.

Tack för mig, nu ska jag sätta mig och skriva dryg poesi på engelska.

Fridens Liljor!

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *