Ordkanon minns 2010 #2

Publicerad Av den 3 Jan 2011 I Genomförda workshops

Yeah!

För tredje året var det dags för Sandgärdskolans Super Slam för alla i åk 8. Fyra veckors skrivande och scensnackande skulle ha sin grand finale. Finalen blev verkligen grandios! Här kommer vinnarens poesi.

Gummibandsbollar

En liten sak, ett ord, som ändå på något sätt har så stor inverkan på mig.
– Jäkla fucking fitt hora!-
…Och jag blir tyst, gråter, fast på mitt sätt.

Orden studsar som gummibandsbollar från dig till golv, till vägg, till golv, till tak, till vägg, till golv, till tak, till golv, till-s den tillslut studsar in i mig och jag uppfattar vad du sagt.
Gummibands bollen av ord lägger sig som en klump i min hals och jag försöker svälja, men hela tiden växer den, jag måste få ur mig orden.
Och ordspyor från gummibandsbollen av ord kommer från mig i en ny gummibandsboll som studsar från mig till golv, till vägg, till golv, till tak, till vägg, till golv, till tak, till golv, till-s den tillslut studsar in i dig.

En liten sak, ett ord, som ändå på något sätt har så stor inverkan på mig.
– Förlåt.
…Och jag blir tyst, jublar och skrattar, fast på mitt sätt.

Anna Wernersson


Tack vare skapande skola har lärarna på Sandgärdskolan strax utanför Borås kunnat göra en redig kultursatsning. I varje årskurs möter elevena en ny kulturform.

Åttonde klass koliderar stenhårt med skrivandet och en kreativ process. I en dryg månad snackar vi om poesi, svettas i rampljuset, handskas med nervositet, genomför galna idéer och skriver. Femte veckan är det alltså Poetry Slam där några elever från varje klass ställer sig på aulans scen och delar med sig av sin kreativitet.

I år var stämningen helt galen och galet bra! Folk hade verkligen förstått publikens roll. De stöttade poeterna, jublade åt sina klasskompisar och buade åt för låga jurypoäng. Juryn gjorde sitt jobb utmärkt och lät sig inte påverkas. Eleverna är delaktiga i allt från tävlande till domarbord (slam master-bord, för de insatta) på Sandgärdskolans årliga Super Slam.
Roligaste var i ”halvlek” när några elever som backat ur ändrade sig och kom upp för att kicka störtskön pauspoesi. Alla var verkligen bäst, även om vinnaren var Anna. Du läste väl dikten?

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *