Sandgärdskolans Super-Alexander

Publicerad Av den 12 Dec 2011 I Genomförda workshops

Alexander Lidén

 

För fjärde året hade Sandgärdskolan utanför Borås sitt ”Super Slam”. I år tävlade tjugofem elever som läste sina egna dikter inför en publik på ungefär 120 personer. Segrande ur striden steg Alexander Lidén.
Såhär lyder hans vinnartext:

Den där jävla datorn tar upp all min tid.

Jag kommer hem en vanlig tisdag och sätter mig och spelar det där beroendeframkallande spelet som alla spelar, och DÅ kommer du med din jävla trollkarl från ingenting och dödar mig.

VAFAN HAR JAG GJORT DIG???

 

skriker jag så att min pappa, som kollar på ”Ensam Mamma söker” på högsta volym, hör mig.

Han springer in i mitt  rum utan att knacka och jag, som precis dog, blir förbannad och skriker på honom.
Detta leder självklart till att jag får datorförbud i en hel fucking vecka och blir tvungen att kolla på pappas ALLA 27 inspelade avsnitt av ”Ensam mamma söker”

Alexander hade först inte tänkt att ställa upp i tävlingen. Nervositeten ställde sig i vägen och han hade inga planer på att gå upp inför över hundra personer och läsa något.
– Jag gillar inte alls att prata inför folk, säger Alexander.
Vad fick honom då att ändra sig?
– Läraren och resten av klassen slutade inte tjata på mig så då tänkte jag att det är lika bra att försöka.

När han hade läst sin dikt i första rundan hoppades han nästan att han skulle åka ur. Juryn bestämde dock att han skulle gå vidare till final och andra omgången släppte nervositeten och det kändes bättre att stå på scenen.

– Jag kommer nog fortfarande att vara nervös när jag pratar inför publik, men det går lättare när man kommer in i det.

Projektet
Sandgärdskolan Super Slam är ett projekt med stöd från Skapande Skola.
Alla i årskurs åtta jobbar i fyra veckor med att förbereda sig för scenen. Matiss från Ordkanon.se leder workshops i att skriva och tips för hur man handskas med nervositeten. Parallellt jobbar eleverna med ordinarie undervisning i lyrik. När projektet är över har alla läst upp något de själva skrivit inför klassen och dessutom har ett Poetry Slam gått av stapeln.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *