Lindeborgskolan rockar min värld

Publicerad Av den 15 Jan 2012 I Genomförda workshops, Ordkanoner

Under hösten har jag varit på Lindeborgskolan ett par gånger och hållt workshop. Tanken var att köra ett slam lagom till jul, och att de skulle skriva teampieces eller modda en gammal text till en ny teampiece. Klasserna var blandade, göttiga och jobbade på riktigt bra!

Det vinnande bidraget, en kalasbra teampiece med mycket rytm och uppbackning av förträffligt taktklappande kommer att framföras på vårens slam som OrdpåScen sköter inne i Malmö på Café Barbro. 2/3 är det dags!

Hur lyckades vi enas om vilka som skulle skickas då? Jo, så här var det. Efter lite planeringsmöten med personalen stövlade jag in i Lindeborgskorridorerna, något som jag måste erkänna var svårare än jag trodde. Skolan är byggd som en labyrint! Men med lite hjälp av vänliga lärare och elever tog jag mig fram och fick träffa första klassen. Det var fyra klasser allt som allt, och vi körde två per onsdag.

Första lektionen körde jag en snabb genomgång av vad slam kan vara, och sen delades det ut kopior på texter från slamtologin från 2006 (är det väl?). I och med att vi hade rätt kort tid på oss och alla skulle ha en chans att skapa ett framförande så delades alla in i grupper och fick vars två sidor poesi att klippa, hugga och slakta runt hejvilt i. Eleverna skulle skapa en text som var max 1.40 lång, men över 1 min. De skulle framföra det i grupp (så kallade teampieces) och alla skulle vara delaktiga. Om man ville fick man gärna skriva en egen text, och helt strunta i papprena som delades ut.

Lektion nr 2 tävlade vi inom klasserna. Mycket bra texter dök upp! Visserligen visste jag sen förra lektionen att alla hade jobbat på bra, men jag var rent impad av hur bra slutresultatet var. Grymma elever! En stor eloge går till de elever som skrev nytt på de sista 20 minuterna, och lyckades framföra riktigt bra grejer, trots enorm tidspress. Proffsigt, helt enkelt.

Sista veckan innan jul sågs vi sen i hörsalen och körde ett ordentligt slam. Vinnande lag från varje klass mötte varandra, och nivån var hög och stämningen bra. Jämna poäng var det! Mäkta stolta lärare dessutom som agerade jury.

Men vinnare fick vi, och nu får de komma in till norra skolgatan och de vanliga slammen och visa vad de går för.

Förhoppningsvis blir det här till en tradition, och vi kan börja köra ordentliga regionslam för grundskolan i skåne. Det är i alla fall min plan.

/
Lovisa M A

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *