Pappersböcker eller e-böcker?

Publicerad Av den 25 Jul 2013 I Kulturdebatt

E-bok vs. pappersbok

Sommartid är lästid för många och visst är det väl härligt att ligga i en hängmatta, på en brygga eller i en solstol och njuta av en riktigt bra bok? När du bestämt dig för vilken bok du vill läsa så kommer kanske nästa val – pappersbok eller e-bok?

Jag är ganska så traditionell och måste erkänna att jag inte testat att läsa en e-bok ännu. Det beror nog både på kostnaden på läsplattor men också på att jag har svårt att tro att en e-bok kan förmedla samma känsla som en pappersbok. Men för all del jag kan ha fel.

Under sommaren har ämnet debatterats på Svensk bokhandels hemsida och i början av juli skrev Susanne Trydal, butikschef för Akademibokhandeln i Sickla, ”Till pappersbokens försvar” där hon t ex tvivlar på att efterfrågan på e-böcker är speciellt stor och att det i slutändan inte kommer att handla om pappersboken vs. e-boken utan om bokets värde. Idag fick hon svar på tal från Gunilla Almqvist i debattinlägget ”Jag har upptäckt fördelarna med att läsa e-böcker” som t ex menar att en e-bok har längre livstid än en pappersbok.

  1 kommentar

 1. Har hittills inte heller riktigt tagit till mig det här med e-böcker. Men så träffade jag min svägerska som läser en hel del och upptäckte hur liten en läsplatta var. Och att hon var väldigt nöjd med sin…
  För någon månad sedan hittade jag en ny bok som jag måste läsa. Ska kanske berätta att jag researchar Bangladesh och det här var en nyutkommen bok – men den fanns bara som e-bok!
  – Shit, tänkte jag eftersom min kassa för närvarande inte klarar så pass stora oplanerade utgifter. Men min fru hade lösningen: – Vi köper den tillsammans, sa hon oväntat!
  Sagt och gjort och nu är jag redan övertygad. Den nödvändiga boken är läst och det behändiga är att man också kan ladda in PDF-filer. Eftersom det finns många sådana om Bangladesh har jag börjat göra det istället för att skriva ut dem. Det tjänar både jag och miljön på i längden! I takt med att människor blir alltmer medvetna om våra utsläpp och att vi måste ställa om vårt sätt att tänka på jordens resurser tror jag verkligen läsplattan har en framtid. Är förstås medveten om att framställningen inte är miljövänlig och att hanteringen av uttjänta plattor kan bli ett problem. Någon borde faktiskt räkna på nettoeffekten, plus och minus.
  Tillsvidare kommer jag att fortsätta läsa på plattan. Den är faktiskt smidigare än en pappersbok eftersom den går ner i fickan! Man kan ha den med sig jämt, på stranden, på bussen, i väntrummet hos doktorn… you name it!

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *