Ja men vad gör vi då?

Publicerad Av den 20 Aug 2013 I Övrigt

Såhär i början av terminen när du skall vara så trevlig som möjligt mot alla eventuella samarbetspartners och framtida kompanjoner tänkte jag vara en smula krass och brutalt ärlig.

Matiss Silins foto: Michaela Åberg

När jag får frågan om vad jag jobbar med så brukar jag sucka tungt och sedan säga ”Ok, vill du ha det långa eller korta svaret?”. Oftast vill de ha det långa svaret, typiskt.
Även om jag bara säger ”spokenwordpedagog”  krävs det en längre förklaring och ska jag börja berätta vad företaget gör så hinner dagen bli natt innan jag besvarat alla följdfrågor som kommer efter:
”Ordkanon.se är en agentur och ett nätverk som förmedlar föreläsningar, föreställningar och workshops inom spokenword och multiberättande.”
Jag är ganska trött på att förklara vad det är vi gör. Jag vill egentligen bara göra det vi gör hellre än att prata om det.

Även de som är i branschen och kan navigera bland termer som spokenword, estradpoesi och poetry slam blir förvirrade av verksamheten som bedrivs på Ordkanon.se. Då och då får jag frågan om någon kan få vara med i nätverket. Hey, känner jag dig så är du redan med på sätt och vis. Det de egentligen menar är om de får synas på hemsidan med presentation. Låt mig nu förklara hur det hela funkar.
(När det gäller termer och ord du inte hänger med på rekommenderar jag den här sidan.)

Vad vi gör.
Det började med att jag startade en enskild firma för att kunna fakturera efter mina uppträdanden och workshops. Jag behövde en hemsida med ett enkelt namn. Eftersom matisssilins.se var lite svårförklarat rent stavningsmässigt kände jag att jag tar ett namn som är lättare att komma ihåg, därav Ordkanon.se.

Just för att det blev ett neutralt namn så kunde jag även presentera andra poeter och föreläsare där. Efter något år så försökte jag bilda ett fast nätverk och promota aktörer till arrangörer. Som vanligt är det som låter som en suverän idé lite mer komplicerat än det först verkar. Efter flera olika avatarer och inkarnationer av Ordkanon har det blivit vad det är idag.

Ordkanon.se föreläser på Bok- och Biblioteksmässan. Foto: Lovisa Appelkvist

Vi förmedlar främst föreläsningar och workshops inom kreativt skrivande, våga tala, poetry slam, spokenword och multiberättande. De flesta av våra uppdrag är just nu knutna till Skapande Skola-projekt i hela Sverige. Vi föreläser även gärna för lärare, bibliotekarier, rektorer, politiker och andra som är involverade i undervisning. Då snackar vi ofta om hur vi arbetat och varför vi är så populära i klassrummet. Det får vi nämligen höra väldigt ofta att vi är.
Dessutom  har nästan alla våra aktiva medarbetare ett par stadiga rötter inom Spokenword och Estradpoesi vilket gör att vi även förmedlar uppträdanden av några av Sveriges och Europas bästa scenpratare. Flera av dem har medaljer och diplom att visa för sig.

Amanda Lindholm foto: Jens Mattsson

Vilka vi är.
På sätt och vis stämmer det att alla vi känner är med i nätverket men på sätt och vis är det en överdrift.

Även om vi är ett nätverk så är vi samtidigt en agentur. Jag vill driva en agentur med kvalitétssäkring. Därför förmedlar vi de föreläsare, artister och poeter som vi vet fungerar bra för uppdraget. Vi förmedlar duktiga, kunniga och spännande akter som passar för just ditt evenemang. Vi har kompetens i form av skrivpedagoger, journalister, komiker, dramatiker, manusförfattare, poeter, spokenwordartister och multiberättare. När jag skriver kompetens är det inte bara för deras titels skull. Titlar kan du finna överallt. De som kommer från ordkanon har originell kunskap och häftiga hjärnor, de är spännande och utmanande samt har känsla för pedagogik och för sin publik. De som står presenterade på hemsidan är de som är mest aktiva just nu. Vilka som presenteras förändras, precis som ordkanon. Det enda som inte förändras är vårt mål att ge dig det bästa du kan få inom spokenword och multiberättande.

Alltså: Ordkanon.se är ett nätverk och en agentur som ger dig intressanta föreläsningar, inspirerande föreställningar och intensiva workshops. Frågor på detta?
/Matiss Silins. Spokenwordpedagog och Verksamhetsansvarig på Ordkanon.se

Oskar Hanska uppträder i Sydafrika

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *