Gruvligt Berättande

Publicerad Av den 2 Sep 2013 I Övrigt

Igår satte jag mig i min 30 år gamla Lancia Junior vid namn Rambo för att köra totalt 6 timmar tur och retur för en timmas föreställning. Det var fullständigt värt skakig motorväg, nattsvart landsväg och regnhal asfalt.
I ett kalkvitt grottsystem upplyst med stearinljus tar vi oss ner 12 meter till en urmejslad hörsal. Det ångar ur våra munnar och ett femtiotal personer sitter insvepta i filtar och lyssnar till Saras berättelser. Som helhet är det nog årets bästa scenupplevelse. Lokalen, forumet och temat går hand i hand och allt känns så självklart. Det här är berättande som går rakt in i själen, jag glömmer av att analysera som jag vanligtvis gör när någon står på scen och pratar. Nu slussas jag bara runt mellan absurda vardagsberättelser och nittio år gamla mordhistorier. Allt är engagerande berättat utan att kännas överarbetat. Helt fantastisk.

Ordkanon.se vill låta dig lära känna en av våra favoritberättare. Låt oss Presentera: Sara Arambula.

Sara Arambula. Foto: Kristian Worziger Nielsen

Namn: Sara Arámbula

Yrke: Muntlig berättare

Bor i: Skogen i Skåne

Aktuell med: Berättarföreställningen Gruvliga historier i Tykarpsgrottan utanför Hässleholm

Meriter, berättande: Vann BerättarSlam 2009 – Skånsk, Svensk och Nordisk mästare

Meriter, poesi: Kom på 5:e plats i PoetrySlam SM i Göteborg 2012, tredjeplats samma år i Improesi

Utbildningar: Apotekare, dramapedagog

Poster: Ordförande i Berättarakademin (BRAK), en svensk-dansk berättargrupp som verkar för att sprida och utveckla det moderna muntliga berättandet

Hemsida: www.arambula.se

Sedan 2006 lever jag på att hitta på och berätta mina egna historier. Man kan säga att jag är en sorts muntlig författare. Föreställningar för vuxna är tyngdpunkten i mitt arbete. Men på begäran började jag också berätta för barn. Numera, efter åtta år i yrket, har jag en gedigen repertoar för alla åldrar. Min favoritgenre är den moderna skrönan, som tar avstamp i vardagen och sedan spinner sina trådar åt oväntade håll, tills man inte längre vet vad som är sant och vad som är sannolikt. Som en kollega i BRAK brukar säga, ibland måste man ljuga fram sanningen. Jag undervisar också i muntligt berättande, det är magiskt att få vara med och hjälpa en människa att upptäcka sin berättarröst. Magin i mötet med berättarelever eller publik tröttnar jag aldrig på. Den där känslan av att vi alla är sammankopplade i berättelsen, att vi tillsammans skapar bilder och upplever känslor. Det är som att drömma i grupp. Det är det som är kärnan i mitt jobb. Att drömma i grupp. Tänk att syokonsulenten aldrig ens nämnde den karriärvägen.

 Endast tre föreställningar kvar, klicka här och boka din biljett.

 

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *