Lilla höstintervjun med Lina Arvidsson

Publicerad Av den 4 Sep 2013 I Övrigt

Under sommaren har författaren Lina Arvidsson haft en följetong på sin blogg där hon intervjuat skrivande människor om just skrivande. Lina är Estradpoet och författare till den hyllade romanen ”Det borde finnas regler”. Hon har gjort sig känd i Poetry Slam-sverige för sina laddade vardagsbetraktelser och pingvinen Åke.

Vi på Ordkanon.se blev så imponerade och inspirerade av hennes tilltag att vi ville göra något liknande. Så varsågod, vi ger dig lite solig hösttid med en väldigt häftig människa.

Lina Arvidsson foto: Lovisa Appelkvist

1. Hur kom du på idén till sommarintervjuerna?

Oj, vet inte riktigt. Ena dagen kom jag på idén, andra dagen började jag maila ut till folk och fråga om de ville vara med. Jag är ibland farligt nära mellan tanke och handling. Spontan, tror jag det kallas. Som skrivande människa är jag hemskt nyfiken på hur andra gör, och kan prata processer i flera timmar utan att tröttna. Tror det är så för de flesta skrivande.
Sen tyckte jag det kunde vara kul med en demokratisk tanke bakom, att det handlade just om skrivande människor; och sen råkade bara vissa vara publicerade, andra inte. Sida vid sida, efter samma mall.

2. Har det varit svårt att samla alla…..ja hur många har det blivit?

Det var faktiskt bara svårt sista veckan. Som sagt, det har varit väldigt spontant och arbetet har förts fortlöpande utan lång framförhållning. Min tanke från början var inte att köra hela sommaren heller. Men sen märkte jag att det gick. Jag har ju hemskt många kompisar bara genom facebook som skriver, både opublicerade och publicerade. Nu ska vi se, jag höll på hela juli och hela augusti; och kanske halva juni? Mer än sextio blir det ju. Sinnessjukt!

3. Vilken intervju var roligast att läsa?

Jag tror att min favorit var Helena Fehrman. Hennes svar var så uttömmande, vackra, poetiska. Jag blev sugen på att skriva när jag läste dem, och det är alltid fint när någon lägger ner lite tid så där, får det extra välformulerat. Hon lekte med vatten och bad som en metafor för allt, det var tjusigt!
På andra plats kommer Malin Jacobsson. För att hon var så ärlig, och att hennes humoristiska sida skymtade fram så väl. Man blev peppad av att läsa hennes svar också, sånt är viktigt tycker jag.

4. Har du fått några chockerande svar?

Tomas Bannerhed avslöjade ju att ”Korparna” ska bli film. Det hade åtminstone inte jag någon aning om.
Fredrik Andersson pratade förhållandevis lite om skrivande, mer om vikten av att leva också; inte bara skriva. Det blev jag provocerad av först. Men sen kändes det skönt, jag tog det som ett råd till mig själv. Ambitionsnivån kan ju gärna bli lite för hög emellanåt, bra att dras ner på jorden då och då, se omvärlden.

5. En återkommande fråga är ju den om skrivprocessen, hur ser din egen skrivprocess ut?

Ja, olika tror jag. Eller grunden är väl den samma: något får mig att börja på en historia, jag skriver på effektivt, tvivlar ibland men fortsätter ändå, tills den är klar. Sen läser jag igenom vad jag producerat, gör lite markeringar. Sen redigerar jag. Och redigerar. Och redigerar. Och ger till en kompis som läser. Och redigerar lite mer. Och låter vila. Och redigerar lite mer. Och skickar till förlag. Typ så. Sen kommer det ibland in lite spex; typ ”nu ska jag skriva för hand istället och se om det händer nåt med texten!” Eller ”om vi slår ihop den här romanen med den här romanen? Det skulle kunna bli något”. Viktigast är att påminna sig om att du gör detta främst för din egen skull, för att det är kul.

6. Vad händer i höst?

Jag har ledigt från Ica i fyra månader för att fokusera på skrivandet. Det är inget ”hejdå, nu gör jag karriär”, utan snarare ett ”varsågod här får du pengar (=tid) eftersom din bok sålt bra, se det som ett stipendium”. Främst för att min hjärna är lite trött på att splittras upp så mycket. Att skriva samtidigt som du jobbar extra samtidigt som du har en massa andra järn i elden, det funkar bra. Till en viss gräns. Jag kände i somras, när jag bestämde det här, att den gränsen var nådd nu. I januari kommer jag förmodligen tillbaka lite till Ica.

7. Har du någon önskefråga du vill att jag ska ställa till dig? Ställ den och besvara.

Tänka, tänka, tänka…

Vad mitt nästa projekt är kanske?
Just nu håller jag på med en erotisk roman. Det är sjukt spännande, eftersom att skriva erotik skiljer sig en hel del från att skriva vanlig prosa. Precis som med skräck är det funktionell litteratur: blir du inte kåt spelar det ingen roll hur bra språket är; då är det ändå inte bra…

Men nästa projekt som omvärlden kommer att ta del av kommer (om jag får gissa) bli min crossover som jag skickade in för några veckor sen. Den riktar sig alltså till både unga och vuxna, handlar om ätstörningar, ångest och sex. Jag har jobbat både med att få till språket snyggt och att underhålla. Inget av dessa projekt har något kontrakt knutet till sig, så vi får hålla tummarna bara. Jag är van vid refuseringar nu: blir det inte dem så kommer det ut något annat av mig, någon annan gång. Det lovar jag.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *