Poesi via Snusmumriken

Publicerad Av den 24 Sep 2013 I Övrigt

Maria Lasén-Back

I helgen träffade jag Maria som är lärare på en lågstadieskola i Åbo, Finland. Jag berättade om hur vi jobbar på Ordkanon.se, då gav hon ett exempel på hur hon fick sina elever att författa en hel diktsamling. Jag bad henne skriva ett blogginlägg om det, här är det. Trevlig Läsning!
/Matiss 

Senaste vår stod poesi på programmet med mina nioåriga elever i årskurs 3. Temat var känslor. Vi inledde med att att allmänt samtala om känslor, varför det är lätt att säga mindre vänliga saker åt sina kompisar och så svårt att uttrycka uppskattning, säga t.ex. ”jag tycker om dig”. Så målade de en bild föreställande glädje och en föreställande sorg.

Snusmumriken som vandrar omkring i mumindalen fick vara inspirationskällan. Jag plockade bort ord ur hans Vårvisa och gav en sådan ofullbordad variant åt mina elever och bad dem göra klar vårvisan genom att fylla i egna ord. Deras förtjusning var stor när de insåg att de skrivit en dikt!

”Nu skall ni skriva en dikt om glädje också, helt med egna ord.” Protesterna var sådana de brukar vara: ”jag kan inte!” De fick då se hur jag med papper och penna formulerade några glädjemeningar. Sedan skrev de.

När jag hemma på kvällen läste vad de skrivit fick jag tårar i ögonen. Sådana texter hade jag inte förväntat mig. Minerna deras utstrålade enorm glädje när jag berättade det här för dem och sedan läste upp för dem deras alldeles egna glädjefyllda dikter. Dikterna de skrev om sorg skrevs utan protester och resultatet var lika häpnadsväckande. Jag vågar påstå att vi alla njöt av det här projketet.

Barnen gjorde själva små illustrationer till sina skrivalster och resultatet blev en fin diktbok innehållande mer än 50 dikter. Jag är övertygad om att mina sjuåriga elever det här läsåret också kommer att kunna formulera sig poetiskt innan vi avrundar inkommande vår.

 

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *