Ordkanon Presenterar – Lovisa Appelkvist

Publicerad Av den 31 Mar 2016 I Ordkanoner

Ja, det har vi gjort förr. Men inför Textival 1-2:a april kommer vi att ge smakprov på vad våra mest aktiva Ordkanoner har för sig.

Om nätverket Ordkanon startade med den första som jag nätverkade med, så är Lovisa den första Ordkanonen. Hon har utformat hemsidan och varit ett stort stöd när poetiska, praktiska och pedagogiska problem skall lösas. Lovisa har varit en viktig del av svensk poetry slam i snart femton år både som poet och arrangör. Hon jobbar med texten och berättandet i flera medier och berikar ständigt vår uppfattning om hur poesi kan uppfattas och förmedlas. Nu är hon aktuell med samlingen ”The Aptly Named (Poetry) Collection”.

Just det här inlägget av Lovisa har vi sparat till just den här veckan, för just den här läsningen behöver du inför helgens litterära höjdpunkt.

Lovisamappelkvisttheaptlynamedcollection-013Att lägga ihop alla texter till en enda stor hög och låta dem bilda ett sammanhang, det som vi kallar för diktsamling, kan låta som ett lättvindigt beslut man tar på en eftermiddag. Men det är det alltså inte.

The Aptly Named (Poetry) Collection kom till ändå, trots beslutets vikt. Jag har skrivit sedan urminnes tider och sysslat med Poetry slam och Spoken word sedan ungefär lika länge. Väldigt ofta på uppläsningar har jag fått frågan om jag har någon samling där man kan läsa mer – mitt svar har hittills varit nej.
Efter att jag började uppträda främst i Australien kände jag att det var dags att ha något mer greppbart att lämna efter sig, och idén om en samling vaknade på riktigt.

Men det skulle vara så tråkigt att trycka upp en bok, kände jag. Så klart.

Projektet i sig handlar istället om att utmana formen vi läser poesi i. Den är publicerad gratis online, och gjord för handhållna enheter. Fonten är för stor för att det ska se bra ut i utskriven form, men det funkar perfekt på en mobil. Texten är formaterad efter hur den läses upp av mig på scen. Med pauseringar, dramatik och emfas kastade som förvirrade hundvalpar över sidorna. Att göra något sånt kändes som att bryta mot en helig regel. Texten ska ju tala för sig själv, och här kommer jag och strösslar med fetstilen.

Det finns en givande skamlöshet i att inte ens försöka göra sina texter strikta. Utmaningen av formen och inte bara mediet gör något med mig som skribent, det skalar nämligen av mig min annars ganska pretentiösa hållning till poesin. Det här får vara pekoral, känslofyllt och töntigt om det vill. Det får vara felstavat här och var. Det får vara precis som det är- verkligt och brokigt.

Jag hoppas att vi vänjer oss vid att se det som publiceras online som lika mycket riktig litteratur som det som godkänts av ett förlag. Jag hoppas på att få vara del av en revolution som demokratiserar berättandet. Jag hoppas vårt läsande vågar vara mer än inbundet och snävt.

Jag hoppas att du läser diktsamlingen.

The Aptly Named Collection är mer än bara diktsamlingen. Det är en websida där jag lägger upp annat material med. Det kommer videos till texterna, det kommer en fotosamling. Det kommer mer helt enkelt. Poesin för mig är inte begränsad till det skrivna formatet, och jag vill utmana den så mycket jag bara kan. För att jag kan.

/Lovisa Appelkvist

Blev du just helt galet inspirerad av Lovisas sätt att tänka, så kan du ju alltid boka henne via oss på info@ordkanon.se. På Textival i Göteborg kommer vi vid Ordkanons bord presentera alla våra poeter och pedagoger, bara att glida förbi och snacka lite om allt vi gör och allt vi skulle kunna åstadkomma.

Passa nu även på att ta del av Lovisas texter även i formen spoken Word, varsågod:

 

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *