Poetry slam-workshops med askultanter

Publicerad Av den 3 Maj 2017 I Genomförda workshops, Ordkanons vänner

Idag gästas bloggen av Louise Halvardson som är på skoluppdrag åt SM i Poetry Slam.

Elever på Birger Sjöberggymnasiet

Under våren har poeter från Göteborgs Poetry Slam besökt gymnasieskolor i Västra Götaland för att hålla i spoken word-workhops. Projektet är en satsning inför SM i Poetry Slam och finansieras av Kultur i Väst. Dessutom hade workshopledarna lyxen att få med sig askultanter.

Askultant vad är det? En askul tant eller? Nja, inte riktigt. En askultant kan visserligen vara en askul arbetskamrat och vara en tant, men mina askultanter var något yngre … En askultant är helt enkelt en lärling, i det här fallet någon som inte har hållit workhops i poesi eller spoken word förut, men vill lära sig.

 

Louise Halvardsson och Andreas Varas

Min första askultant, Andreas Varas, följde med mig till Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg. Det var ju meningen att Andreas skulle lära sig av mig, men jag lärde mig lika mycket av honom! Han var superbra på att prata med eleverna på deras nivå och få dem att förstå att alla måste inte fatta allt. Poesi är personligt. Vad som tilltalar en person kanske är obegripligt för någon annan. Därför var det bra att eleverna fick möta två olika poeter av två olika kön med två olika bakgrunder och erfarenheter.

Louise Halvardsson och Pernilla Stammler Jaliff

Min andra askultant, Pernilla Stammler Jaliff, följde med mig till Västerhöjdgymnasiet i Skövde. Vi inledde med att presentera varsin egen dikt som eleverna fick ge poäng på och sedan motivera sina svar. Deras feedback löd: jag hade för mycket kroppsspråk och var för personlig medan Pernilla hade för lite kroppsspråk och var för politisk. När eleverna sedan fick skriva själva var det tydligt att de inspirerats både av det personliga och det politiska, av både små och stora gester. Återigen var det fantastiskt att få vara två poeter i klassrummet. Det betydde också att vi kunde ge eleverna mer tid, ägna oss åt några var. Så fram för fler askula tanter! (Sorry askultanter).

 

Förutom jag (Louise), Andreas och Pernilla så medverkade även Ingrid Nilsson och Lennon Koppetsch i projektet. Och Matiss Silins var med i planeringen. I planen ingick också att vi skulle dokumentera våra workshops. Under SM i Poetry Slam visas en kort film från de olika skolorna. Mer info om SM och programmet finns på: www.poetryslamsm.se

 

Louise Halvardsson

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *