Tio år med skapande skola!

Publicerad Av den 8 Jan 2018 I Nyheter, Ordkanoner, skapande skola, workshops

Matiss Silins verksamhetsansvarig och grundare av Ordkanon.

Ordkanon firar dubbelt tioårsjubiléum 2018! Hurra!

Dels är det tio år sedan Matiss Silins startade sin verksamhet med förmedling av workshops inom poetry slam, spoken word och kreativt skrivande. Dels är det tio år sedan kulturrådet drog igång skapande skola, som Ordkanon alltså har arbetat med i ett helt decennium.

Ordkanon har varit med på hela resan med skapande skola-projekt från Sjöbo i söder till Umeå i norr. Vi har haft workshops i alla grundskolans årskurser, särskolan, mottagningsgrupper och på SiS instutioner.

Vi vågar kalla oss experter inom skapande skola, i alla fall när det gäller kreativt skrivande, poetry slam och spoken word. Det började med en poet som åkte runt i skolor och ibland passade uppdrag till andra pedagogiska poeter. Tio år senare är vi över trettio etablerade poeter i nätverket som alla har meriter inom spoken word, poetry slam och estradpoesi.

Louise Halvardsson, expert på skapande skola, håller workshop.

Om du läst såhär långt och inte vet vad vi menar med spoken word, poetry slam och spoken word så kanske vi ska förklara det. Det är ju faktiskt vad vi ska introducera för era elever, så det kan ju vara bara att ha koll. Det är faktiskt inte krångligt alls.

Estradpoesi och spoken word är två termer för att läsa texter inför en publik på ett engagerande sätt. Poetry Slam är en tävling i estradpoesi och spoken word. I Ordkanons nätverk finner vi svenska mästare, utgivna poeter och spoken word-artister med världsturnéer i bagaget.

Under våra workshops får eleverna en guidad tur under hela skapelseprocessen från idé till succe. Det börjar med fria skrivövningar, de får finna sitt sätt att uttrycka sig. Sedan skapar vi en text, testar hur den låter och målet är såklart att framföra sin egen text, oavsett om den består av tre ord eller tre sidor. Ibland framförs den inför hela skolan, ibland som tävlingstext i ett poetry slam för hela klassen och ibland framförs den bara för bästa kompisen.

Just detta som står i ovanstående stycke är vad vi har jobbat med i tio år. I tio år och i hundratals varianter så har tusentals elever i alla åldrar skrivt, skapat och improviserat fram texter, dikter, sagor, berättelser och annan spoken word i Ordkanons regi.

Det tänker vi fira hela året. Vi har faktiskt knåpat ihop några jubiléumspaket för hela grundskolan. Förslag på allt från enstaka besök i en skolklass till längre projekt finner du här.

Tack för att du läste och grattis till tio år av skapande skola med Ordkanon!

Så här kul har vi på våra workshops. Här ser vi Poesimästaren och författaren Niklas Mesaros på skolbesök.

Posta ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *