Om Ordkanon

Vi är Sveriges första och största förmedling av pedagoger inom spoken word, poetry slam och kreativt skrivande. Ordkanon firar tio år av workshops 2018! Vår erfarenhet är en av anledningarna till att vi har blivit experter på skapande skola. Här finner du mer om vilka vi är just nu.

10 år!

Foto: Tobias Walka

Matiss Silins. Foto: Tobias Walka

Hemsidan ordkanon.se skapades 2008 för att presentera Matiss Silins verksamhet med workshops inom kreativt skrivande, spokenword och poetry slam. Hemsidan utvecklades snart till ett nätverk för framgångsrika scenpoeter och kursledare i kreativt skrivande.

Idag är Ordkanon ett företag där flera verksamheter ingår. Nätverket Ordkanon riktar sig främst till lärare och skolbibliotekarier, vi erbjuder workshops och föreläsningar i hela landet och presenteras på den här sidan.

På Ordkanon presenteras pedagoger, poeter och skribenter som har utbildat sig på skrivarlinjer och universitet, vid skrivbord och bloggar samt på scener och poetry slam. Vi åker runt till skolor med våra energiska och spännande workshops i allt vi snappat upp genom åren. Vi är utspridda över landet och besöker skolor i hela Sverige.

Ordkanon.se ger dig ordet!

Vi ger dig även verktyg och regler att bryta. Vi har vårdat och ovårdat språk, akademiska termer och internetslang. Vi har spoken word och poetry slam samt allt som kommer på köpet i form av skrivande, kreativitet, muntlig framställning och skaparglädje.

Ordkanon besöker gärna dina elever, dina kursdeltagare eller din fortbildning. Vi är även rutinerade aktörer för Skapande skola. Läs mer om just Skapande skola här.

Vilka är då Ordkanon?

Ordkanon brukar beskrivas som ett löst sammansatt nätverk. Våra pedagoger och poeter har många projekt och engagerar sig i flera olika projekt. Ordkanon presenter dem som för tillfället är mest aktiva i nätverket. Detta innebär att olika personer kan presenteras här från år till år, men samtliga som varit engagerade i Ordkanons verksamhet är en del av nätverket.

Pedagogisk idé

Matiss Silins som grundat nätverket Ordkanon kallar sig gärna för Sveriges första spokenwordpedagog. Så vitt vi vet så har ingen annan kallat sig det före 2007. Just det året började Matiss att ge sig ut i skolor för att hålla lektioner och workshops kring poetry slam och spoken word. Vi kallar det spokenwordpedagogik, det är vår grej.

Spokenwordpedagogiken handlar inte endast om att först skriva en text och sedan läsa upp den inför klassen, det vet vi att vi inte är först med. Det som är specifikt för oss är att vi försöker se pedagogiska verktyg i alla delar av poetry slam och skapandet av spoken word.

Inför själva uppträdandet är det inte bara poeterna som förbereds. Publiken har en central och aktiv roll i poetry slam, därför måste även publiken drillas. Vi pratar om skillnaden mellan en energisk och en stökig publik, vi har applådträning och vi slutar aldrig tjata om att publikens viktigaste roll är att stötta den som står på scenen oavsett vad en tycker om framträdandet. Olika elever tycker olika mycket om att prata inför en grupp. Vi hittar på lite olika sätt att närma oss publiken. Allt från att säga ”hej” inför hela klassen till att improvisera en föreläsning om vattenmeloner i en liten grupp av vänner.

När vi skriver utgår vi hela tiden från att det här är text som skall läsas högt. Detta innebär bland annat att stavning och korrekt språk inte är vår första prioritering. Vår första prioritering är att sätta fart på fantasin och snurr på idéerna.

När vi sedan kommer ut på våra föreläsningar och kurser för lärare behåller vi våra grundtankar och jobbar enligt samma pedagogiska metoder även med vuxna men då på ett vuxnare sätt.

”Några av fundamenten i vår pedagogik är:
Ditt sätt är roligare än rätt sätt.
I spoken word kan ingen höra hur du stavat.
Inspiration går  före information.”
– Matiss Silins

Klicka här för frågor, bokning och kontaktuppgifter.

Ni hittar oss även på Facebook, Instagram och Twitter.